Австрийските консерватори печелят предсрочните парламентарни избори, съобщават медиите. Австрийската народна

...
Австрийските консерватори печелят предсрочните парламентарни избори, съобщават медиите. Австрийската народна
Коментари Харесай

Австрия отново избра Себастиан Курц

Австрийските консерватори печелят предварителните парламентарни избори, оповестяват медиите.

Австрийската национална партия (АНП) на предходния министър председател Себастиан Курц печели 38,4% от гласовете (73 места в парламента). Втора мощ е Социалдемократическата партия на Австрия с 22,6 на 100 (41 места), а на трета позиция е крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) с 16,7 на 100 (30 места) поддръжка. Зелените са подкрепени от 13% (27 места). Блокът NEOS ( " Нова Австрия " )-Либерален конгрес e пети със 7,8 на 100 (14 места).

От АПС бързо оповестиха, че минават в съпротива и няма да образуват държавно управление с дясноцентристите на Курц. АПС губи 10% по отношение на изборите през 2017 година, когато беше подкрепена от 26 на 100 от гласоподавателите и влезе в коалиция с АНП на Курц.

Австрия стигна до предварителни избори поради абсурда " Ибисагейт ", обвързван с някогашния водач на АСП Хайнц-Кристиан Щрахе. Той подаде оставка като вицеканцлер и водач на партията на 18 май. Ден по-рано немски медии разгласиха фрагменти от скрита камера, направени на вечеря в Ибиса през 2017 година Тогава Щрахе е провел среща с жена, която се е показала за племенница на съветски олигарх. На фрагментите се вижда Щрахе да предлага публични поръчки, въпреки самият той да твърди, че няма нищо нелегално в изявленията му. Скандалът обаче смъкна съдружното държавно управление на АНП и АПС, а през последните четири месеца страната бе ръководена от длъжностен кабинет.

Отговаряйки на въпрос за допустима коалиция, Курц разгласи готовността си да договаря с всички партии, показани в Народното събрание. Той съобщи още, че на Австрия предстоят тежки времена, като се обоснова с " тежката икономическа обстановка " в Германия, където има риск от безработица, и нерешения въпрос с Брекзит.

Лидерът на Зелените в Австрия съобщи, че неговата партия ще обмисли ръководството си с консерватора Себастиан Курц единствено при " радикална смяна " на посоката спрямо предходната му коалиция с крайните десни. " Трябва да има радикална смяна на политиките " на държавното управление, което Курц води до май, съобщи водачът на Зелените Вернер Коглер пред австрийската телевизия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР