Австрия ще запази правото си на вето върху разширяването на

...
Австрия ще запази правото си на вето върху разширяването на
Коментари Харесай

Австрия се придържа към ветото върху разширяването на Шенген

Австрия ще резервира правото си на несъгласие върху разширението на Шенгенската зона за безпаспортно прекосяване към България и Румъния, до момента в който Виена не види " дълготраен спад " на търсещите леговище, съобщи в изявление външният министър Александър Шаленберг.

 Александър Шаленберг

Молбите за леговище в Австрия (без украинците) съвсем се утроиха предходната година до към 110 000 - най-високият % на глава от популацията в Европейски Съюз - което накара държавното управление да блокира разширението на Шенгенското пространство през декември, съобщи " Политико ".

" Това, което е значимо за нас, почтено казано, е броят им да намалее и би трябвало да има трайно понижаване ", сподели Шаленберг, като назова ветото " сигнален сигнал " към Брюксел. " Трябва да се разбере, че когато на всеки 12 месеца виждаме над 100 000 молби за леговище, за нас австрийците е мъчно просто да оставим тази нефункционална система да се търкаля ".

Шаленберг отхвърли да дефинира периоди, в които Виена би могла да вдигне ветото си върху разширението на Шенген, само че при продължаващото повишаване на броя на идващите бежанци - през януари Агенцията на Европейски Съюз за даване на леговище записва близо 60 % нарастване на годишна база - наподобява, че в кратковременен проект решение на безизходицата към Шенген е недостижимо.

Шаленберг съобщи, че държавното управление му е окуражено от " проекта за деяние " на Европейски Съюз за стягане на граничния надзор и ускорение на процедурите за даване на леговище, само че би трябвало да види доста по-голям прогрес.

" Като страна в сърцето на Европа, Австрия е огромен бенефициент на Шенген и ние желаеме той да работи ", сподели той.

Основната причина, заради която в Австрия има толкоз доста бежанци, е, че други страни от Европейски Съюз по така наречен балкански маршрут - по-специално Унгария - отхвърлят да записват множеството търсещи леговище - стъпка, която според разпоредбите на Европейски Съюз би разрешила на Виена да ги върне назад в тази страна, откакто са пристигнали в Австрия. Съгласно така наречен предписание от Дъблин страната, в която бежанецът влиза в Европейски Съюз и е регистриран, е виновна за разглеждането на неговия случай.

Миналата година Европейски Съюз одобри към 1 млн. бежанци, без украинците, което съставлява нарастване с близо 50 %. Ако Франция и Германия бяха записали толкоз, колкото Австрия на глава от популацията, единствено двете страни щяха да имат по 1 милион, твърди Шаленберг.

България и Румъния от години се стремят да се причислят към Шенген и реагираха с яд на австрийския ход. Нидерландия се причисли към Австрия, като наложи несъгласие на България, само че даде зелена светлина на Румъния.

Критиците споделят, че ходът на Виена излишно подкопава единството на Европейски Съюз в миг, когато членовете би трябвало да се потрудят да покажат повече единение.

Мнозина от австрийската бизнес общественост, която има огромни вложения както в Румъния, по този начин и в България, също са разтревожени от този ход на държавното управление.

Управляващата коалиция на Австрия, която се управлява от Народната партия на Шаленберг, има и друго терзание: крайнодясната Партия на свободата на страната е взела безапелационна преднина в националните изследвания малко повече от година преди идващите постоянни избори. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР