Австрия отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон

...
Австрия отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон
Коментари Харесай

БОЙКОТ: Австрия отново ни отряза за Шенген

Австрия отхвърли апела на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да анулира ветото си против присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство с аргумента, че разширението на безвизовата зона сега няма смисъл.

В речта си за положението на Съюза в сряда фон дер Лайен прикани Австрия за блокиране на присъединението на България и Румъния към Шенген, като прикани страната „ най-сетне да ги пусне – без в допълнение закъснение “.

Австрия обаче побърза да отхвърли настояването.

„ В момента цифрите на миграцията нарастват в цяла Европа и в доста страни се разисква спомагателен граничен надзор, да вземем за пример в Германия с Полша “, сподели вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер в изказване.

„ В този миг няма смисъл да приказвам за разширение на Шенгенското пространство. Имаме потребност от повече надзор, не от по-малко “, добави той.

Австрия блокира присъединението и на двете страни, опасявайки се от приток на противозаконни мигранти.

Според австрийското държавно управление двете страни не могат да управляват дейно своите граници, които ще станат външни граници на Европейски Съюз след присъединението им към Шенген.

Фон дер Лайен, въпреки това, акцентира, че двете източноевропейски страни към този момент са се трансформирали в модел, „ показващ най-хубавите практики както за убежището, по този начин и за връщанията “.

„ Те го потвърдиха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство “, добави фон дер Лайен по време на речта си за положението на Съюза.

У дома продължаващото гледище на държавното управление за блокадата също беше подложено на критика от демократичната партия NEOS, която в този момент е в съпротива.

„ Това е пряк апел към австрийското федерално държавно управление най-сетне да анулира своето неописуемо и антиевропейско несъгласие “, сподели евродепутатът от NEOS Клаудия Гамон пред АПА след речта на фон дер Лайен.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР