Австрия оглави група на стиснатите държави срещу инициативата на френския

...
Австрия оглави група на стиснатите държави срещу инициативата на френския
Коментари Харесай

Спорът "грантове или заеми" пламна с нова сила в ЕС

Австрия оглави група на " стиснатите страни " против самодейността на френския президент Емануел Макрон и немската канцлерка Ангела Меркел за евакуиране на дълг от Еврокомисията за 500 милиарда евро, с които безплатно да бъдат подкрепени най-пострадалите стопански системи в пандемията. Идеята е общият дълг, записан на сметката на бюджета на Европейска комисия, да бъде изплатен от всички страни, в това число и такива, които няма да получат помощи.
Австрийският канцлер Себастиан Курц разгласи през днешния ден, че ще натрави контрапредложение за възобновяване на стопанската система на Европейски Съюз, тъй като счита, че закъсалите страни сами би трябвало да изискат заеми, а не да ги трансформират в общ дълг посредством бюджета на Европейска комисия. В изявление за всекидневника „ Оберестерайхише Нахрихтен “ Курц споделя: „ Идните дни ще представим предложение с наши хрумвания. Вярвам, че е допустимо да се подтиква европейската стопанска система и в това време да се избегне консолидация на дълга. " Той показва изненада от самодейността на Макрон и Меркел, макар че съгласно изказвания на двамата те са се съветвали със скептичните държавни управления, преди да я разгласят в понеделник.

Вчерашната видеосреща на министрите на стопанската система и финансите (ЕКОФИН) сподели, че Австрия не е самотна и най-малко още три страни - Дания, Нидерландия и Швеция - ще се съпротивляват на самодейността. Базираното в Брюксел електронно издание " Политико " написа през днешния ден, че изненадващо и някои страни от Централна и Източна Европа, които обичайно са чисти получатели на фондове от Европейски Съюз, също се опълчват. Изданието показва сдържаност у Полша, Словакия и Унгария, като не посочва другите, само че евентуално повода е, че всички могат да се окажат чисти донори за погашение на новия грамаден дълг, тъй като пострадаха по-малко от ковид. Планът се поддържа горещо основно от страните в Южна Европа, които понесоха най-големи вреди.

България до момента не е декларирала ясно към коя група принадлежи, тъй като твърди, че е едва наранена от ковид, което би я дисквалифицирало като кандидат за безплатни помощи, само че в това време настояваше през вчерашния ден на Съвета на Европейски Съюз, че е  " значимо да се подсигурява обективен принос на обособените страни членки за финансиране на фонда, съгласуван с благосъстоянието им. "   Някои страни са склонни на компромис, само че слагат изискване да се отпускат помощи единствено при гаранции от получателите за господство на закона и структурни промени в стопанската система.

За да бъде задействана френско-германската самодейност, ще е належащо утвърждението на парламентите на всички страни. На 27 май Еврокомисията ще показа обстоен проект за набиране и систематизиране на средствата, на 11 юни той ще бъде разискван от Еврогрупата плюс финансовите министри на страните отвън еврозоната, а на 18-19 юни по него ще спорят държавните и държавните ръководители. Тъй като до момента четири видеосрещи на високо ниво влязоха в задънена улица поради този спор, допустимо е юнският Европейски съвет да се свика в типичен формат с физическо наличие на водачите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР