Австралийците гласуват днес на парламентарни избори, на които опозиционната Австралийска

...
Австралийците гласуват днес на парламентарни избори, на които опозиционната Австралийска
Коментари Харесай

В Австралия се провеждат парламентарни избори

Австралийците гласоподават през днешния ден на парламентарни избори, на които опозиционната Австралийска лейбъристка партия е считана за любимец, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

Според сондаж на института "Есеншъл рисърч " 51 % от гласоподавателите ще гласоподават за лявоцентристите, а 49 на 100 - за ръководещата Либерално-национална коалиция. Ако се вземат поради дребните обединения, лейбъристите ще са в по-изгодна позиция за образуване на болшинство, отбелязва Агенция Франс Прес. Тъй като гласуването е наложително и неявяването пред урните се санкционира с санкция от 20 австралийски $ (12 евро), изборната интензивност в Австралия постоянно е висока.

Избирателните секции ще отворят в 8 ч. сутринта (1 ч. българско време) и ще затворят в 18 ч. (11 ч. българско време), показва Ройтерс. Очаква се резултатите да станат ясни още довечера. Страната е имала шестима министър председатели през последните 12 години и нито един от тях не изкара целия си тригодишен мандат, защото всички бяха свалени от власт при вътрешни преврати в двете огромни партии - демократичната и лейбъристката, отбелязва ДПА. В Австралия водачът на партията с най-вече места в долната камара става министър-председател.

Последните социологически изследвания демонстрират, че преднината на някогашния синдикалист и лидер на лейбъристите Бил Шортън е намаляла. Министър-председателят Скот Морисън съумя да навакса изоставането си в сондажите, като нападна безспирно лейбъристката икономическа стратегия, която, по думите му, ще докара до увеличение на наемите и изгубване на хиляди работни места. Той се застъпва за по-ниски налози, концентрира се върху икономическото ръководство и дава обещание бюджетен остатък следващата година. Шортън споделя, че вероятно лейбъристко държавно управление ще похарчи повече пари за детски грижи, опазване на здравето и обучение, и дава обещание да усили заплатите и да увеличи налозите за богатите. И двамата водачи афишират огромни разноски за инфраструктурно развиване - от летища до автомагистрали, жп линии и енергийни планове.

Те поддържат сходни твърди политики по въпросите на границите и националната сигурност, въпреки че лейбъристите имат по-благосклонно отношение към имигрантите, като дават обещание ускорено преселване на бежанците, живеещи при тежки условия на тихоокеанските острови Манус и Науру от 2013 година

Лейбъристите дават обещание дейности за климатичните промени - главен въпрос за гласоподавателите, без да изключват изцяло въглищата, а либералите, които имат доста претенденти, скептични към климатичните промени, се афишират срещу фрапантни ограничения поради възможни стопански загуби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР