Австралийският министър на търговията заяви, че има надежда за сключване

...
Австралийският министър на търговията заяви, че има надежда за сключване
Коментари Харесай

Австралия е обнадеждена за търговско споразумение с ЕС

Австралийският министър на търговията съобщи, че " има вяра " за подписване на съглашение за свободна търговия с Европейския съюз преди диалозите в Япония този уикенд, повече от пет години след началото на договарянията.


Двете страни спорят за това до каква степен Европа би трябвало да отвори пазарите си за износа на овче месо, говеждо месо и захар от Австралия.

В същото време Европа желае по-добър достъп до богатите находища на " сериозни минерали " в Австралия, с цел да понижи зависимостта си от Русия и Китай във връзка с основните съставки на артикули за чиста сила като вятърни турбини и акумулатори за електрически коли.

" Надявам се, че с известна доза благосклонност от страна на двете ни групи можем сполучливо да сключим съглашение за свободна търговия ", съобщи австралийският министър на търговията Дон Фарел във видеообръщение, откакто кацна на летище Кансай в Осака.

Фарел удостовери, че ще се опита да подписа договорката по време на полемиките с европейския си сътрудник Валдис Домбровскис в границите на комерсиалните договаряния на Г-7 в Осака.

Всяко реализирано там рамково съглашение ще би трябвало да бъде утвърдено в Брюксел и Канбера.

Френският министър на търговията Оливие Бехт съобщи, че не изключва опцията за " техническо съглашение " сред двете страни този уикенд, като се базира на " редица доста позитивни достижения ".

През юли двете страни не съумяха да реализират съглашение по време на диалозите в Брюксел, като Австралия съобщи, че не ѝ е бил обезпечен " забележителен " достъп до европейския пазар за нейните селскостопански артикули.

Австралия също по този начин се опълчва на европейските претенции да съблюдава географските означения на Европейски Съюз, което значи, че сиренето " Рокфор " да вземем за пример може да идва единствено от едноименния район във Франция.

В изявление за The Conversation, оповестено в средата на седмицата, Фарел съобщи, че въпросът за европейските географски инструкции към момента не е решен.

Той даде обещание да се съветва с групите на земеделските производители по всяко съглашение и настоя, че Европейски Съюз ще би трябвало да усъвършенства офертата си за достъп до пазарите си през юли.

" Но в края на краищата моята работа е да взема решение в сходство с националния интерес ", сподели той.

" Ако като цяло нещата, които са положителни в европейското комерсиално съглашение, са повече от неприятните - тъй като в споразуменията постоянно има и неприятни неща - тогава усещам, че съм задължен пред австралийския народ да кажа: " Да, ще подпишем това съглашение ". " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР