Австралийски учени откриха, че пчелите имат предпочитания към ляво или

...
Австралийски учени откриха, че пчелите имат предпочитания към ляво или
Коментари Харесай

Пчелите различават ляво от дясно и тясно от широко

Австралийски учени откриха, че пчелите имат желания към ляво или дясно, което се отразява на решенията им по какъв начин да заобикалят трудностите, до момента в който летят. Това заяви изданието " Сайънс Алърт”, съобщи БГНЕС. За разлика от хората, желанията не са всеобщи, а самостоятелни. Някои инсекти изобщо нямат такива. Учените откриха също, че пчелите разграничават дребните дупки от огромните и в случай че имат избор, избират по-безопасния необятен вид.

Учените са наблюдавали 102 пчели-работнички, като са ги боядисали с разнообразни бои. Те са ги пуснали неведнъж в 120-сантиметров тунел с хранилка най-после, затруднение по средата и два отвора с променлива ширина, през които да минават. Когато единият отвор бил два пъти по-голям, 80% от пчелите прекосявали през него. Когато широчината била изравнена обаче 55 на 100 от насекомите не посочили желания. Но от останалите 45%, половината предпочитали левия, а останалите - десния.

Когато отворът от обичаната страна бил по-малък, пчелите се забавяли повече, до момента в който решат от кое място да минат. Предпочитания към ляво или дясно имат също макаците резус, плъховете, мармозетките, скакалците.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР