Австралия ще забрани вноса на вейп устройствата за еднократна употреба

...
Австралия ще забрани вноса на вейп устройствата за еднократна употреба
Коментари Харесай

Австралия ще забрани вноса на вейпове от януари 2024 г.

Австралия ще забрани вноса на вейп устройствата за еднократна приложимост от януари в опит да ограничи никотиновата взаимозависимост измежду децата, заяви Би Би Си.


Ще бъдат въведени и нови закони, които ще спрат производството, рекламата и доставката на вейпове за еднократна приложимост в страната.

Това се случва на фона на по-широкия блян за цялостно унищожаване на пушенето за забавление.

Употребата на вейп устройство се популяризира като метод за отричане от тютюнопушенето, само че министърът на опазването на здравето на Австралия твърди, че то е основало " ново потомство на никотинова взаимозависимост ".

Вайповете или електронните цигари са устройства, захранвани с литиеви акумулатори, които имат патрони, цялостни с течности, съдържащи никотин, изкуствени ароматизатори и редица други химикали.

От 2021 година насам е нелегално за всеки австралиец да купува или внася електронни цигари или никотинови вайпове без лекарско наставление, само че макар тези ограничавания процентът на пристрастяване продължава да пораства.

Проучване на Университета в Сидни по-рано тази година откри, че над една четвърт от младежите на възраст 14-17 години са пушили електронни цигари, а проучване на благотворителната организация " Австралийски съвет за битка с рака " откри, че девет от всеки 10 младежи в същата възрастова група намират елементарен достъп до никотинови изпарения.

" Всички австралийски държавни управления се ангажират да работят дружно, с цел да спрат тревожното повишаване на пушенето на вейп измежду нашите младежи ", съобщи Марк Бътлър, федералният министър на опазването на здравето, който управлява възбраната.

През май австралийското държавно управление алармира за желанието си последователно да приключи използването на вейпове за еднократна приложимост, само че до момента не беше предоставило съответни периоди.

Г-н Бътлър съобщи, че възбраната за импорт на електронни цигари за еднократна приложимост ще стартира на 1 януари, а до март ще бъде неразрешено и вноса в страната на вейпове за неведнъж пълнене, които не са предопределени за лечебни цели.

Вносителите и производителите на лечебни вейп устройства ще би трябвало да съблюдават и по-строги държавни разпореждания по отношение на ароматите, равнищата на никотин и опаковките на своите артикули.

Експертите предизвестяват, че към момента не се знае задоволително за дълготрайните последствия от използването на сходен жанр артикули.

Изследвания на университета " Джон Хопкинс " свързват тази процедура с хронични белодробни болести и астма.

В Австралия пък учени, които са изследвали течностите, употребявани във вейповете, предизвестиха, че те съдържат " набор от химикали ", за които е известно, че въздействат на здравето на белите дробове.

Съобщението на Австралия идва единствено няколко дни откакто държавното управление на Нова Зеландия се отхвърли от водещата си в света възбрана за пушене, с цел да заплати за понижаване на налозите./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР