Австралия повежда битка за възстановяването и опазването на най-голямата система

...
Австралия повежда битка за възстановяването и опазването на най-голямата система
Коментари Харесай

Австралия повежда битка за Големия бариерен риф, влага стотици милиони в опазването на коралите

Австралия повежда борба за възобновяване и опазването на най-голямата система от коралови рифове и острови в света - Големия бариерен риф.
 Учени потвърдиха: коралите умират  Големият бариерен риф
Правителството основава фонд от 500 млн. австралийски $ (379 млн. евро) за опазването на международното завещание.

През последните години системата, формирана от повече от 2900 рифа и 900 острова, в Коралово море край североизточния бряг на Австралия, загуби 30% от коралите си. Обезцветяването им е обвързвано с климатичните промени, водещи до покачване на температурата. Друг сериозен проблем е нашествието на тип морски звезди, известни с името " трънен венец ".



Финансирането ще бъде употребявано за понижаване на оттичането на селскостопански пестициди и възстановяване на качеството на водата. Част от средствата ще са за подкрепяне на фермерите в региона да трансформират нездравословни практики.

Рифът, който може да се види от Космоса и чиято повърхност е по-голяма от тази на Италия, беше оповестена за международно завещание от ЮНЕСКО през 1981 година



Той е една от екосистемите с най-голямо биоразнообразие и дом на милиони морски форми на живот.

Министърът на околната среда Джош Фрайденбърг сподели, че това е естествена, национална и интернационална икона и по тази причина австралийското държавното управление е решено да я опази за бъдещите генерации.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР