Австралия опроверга информацията, че Япония скоро може да се присъедини

...
Австралия опроверга информацията, че Япония скоро може да се присъедини
Коментари Харесай

Австралия отрича Япония скоро да влезе в AUKUS

Австралия опроверга информацията, че Япония скоро може да се причисли към нейния пакт за сигурност AUKUS с Англия и Съединените щати, оповестява " Ройтерс ".

Тя акцентира, че вероятно съдействие ще бъде въз основата на обособени планове, защото в границите на пакта се появяват разлики по отношение на присъединението на нови членове.

Премиерът Антъни Албанезе похвали Япония като непосредствен сътрудник, само че съобщи, че няма проекти за включване на четвърти член към пакта . Изказването му пристигна часове, откакто министрите на защитата на страните от AUKUS оповестиха, че по планове за военни технологии.

" Предлага се да обмислим " втори дирек " на AUKUS и да разгледаме обособени планове, а Япония е натурален претендент за това ", разясни Албанезе и акцентира, че не се предлага разширение на членския състав на AUKUS.

Министърът на защитата Ричард Марлс повтори, че сътрудниците от AUKUS биха могли евентуално да работят с Япония по съответни софтуерни планове, само че тя няма да се причисли към пакта.

Пактът е част от напъните им да отхвърлен възходящата мощност на Китай в Индо-тихоокеанския район.
 Китай предизвести Япония да не влиза в AUKUS
Китай предизвести Япония да не влиза в AUKUS

Пекин поучава Токио съществено да се замисли върху историята си

По време на първия стадий, или " дирек ", на Австралия ще бъдат . Вторият дирек е ориентиран към шерване на военни технологии и съдействие в разнообразни области, като квантови калкулации, изкуствен интелект и кибертехнологии.

Въпреки че по-рано Съединени американски щати повдигнаха опцията за присъединението и на други страни, като Япония и Нова Зеландия, разширението на пакта е възпрепятствано от строгите ограничавания на Вашингтон за шерване на технологии и съмнението в други страни.

Канбера се притеснява, че присъединението на четвърта страна към пакта ще отвлече вниманието от към този момент

Представител на японското държавно управление съобщи, че полемиките за публично присъединение към пакта евентуално няма да бъдат приветствани от Австралия или Великобритани я, до момента в който те не реализиран съответни резултати от пакта.
 Съединени американски щати желаят и Япония в AUKUS
Съединени американски щати желаят и Япония в AUKUS

Канбера подчертава върху потребността си от нуклеарни подводници

" Разговорите за увеличение на броя на членовете, когато към момента нищо не е реализирано с AUKUS, единствено би нарушило рамката на съдействие, която е предопределена за негова основа ", означи служителят, поискал анонимност.

Дори при липса на политически спънки, публични лица и специалисти настояват, че Япония би трябвало да вкара по-добра киберзащита и по-строги правила за запазване на секрети , преди да може да се причисли към пакта.

Очаква се на среща на върха във Вашингтон сред американския президент Джо Байдън и японския министър председател Фумио Кишида на следващия ден да бъде разисквано вероятното бъдещо присъединяване на Япония в планове по втория дирек.

и предизвести, че пактът може да провокира районна конкуренция във въоръжаването. Според Пекин разширението на AUKUS ще дестабилизира района и по въпросите на защитата поради своята история.
 Съединени американски щати желаят разширение на AUKUS и с други страни
Съединени американски щати желаят разширение на AUKUS и с други страни

Във втория стадий на партньорството, наименуван Стълб II
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР