Австралия и Нова Зеландия отбелязаха днес коронацията на крал Чарлз

...
Австралия и Нова Зеландия отбелязаха днес коронацията на крал Чарлз
Коментари Харесай

Почетен салют в Австралия и Нова Зеландия в чест на крал Чарлз III

Австралия и Нова Зеландия означиха през днешния ден коронацията на крал Чарлз Трети с почетен салют от 21 оръдейни залпа в столиците си Канбера и Уелингтън, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че водачите на двете страни, и двамата последователи на републиканското ръководство, участваха на церемонията по коронацията в Лондон.

Крал Чарлз Трети е държавен глава на Австралия, Нова Зеландия и 12 други страни от Британската общественост отвън Обединеното кралство, макар че ролята му в тях е най-вече церемониална.

И двете страни проведоха събития, с цел да отбележат коронацията, като австралийската телевизия Ей Би Си излъчи почетен салют от 21 оръдейни залпа пред постройката на австралийския парламент в Канбера. Планираната за по-късно проява с прехвръкване на военни самолети е била анулирана заради неприятното време, заяви в " Туитър " австралийското министерство на защитата.

Силите за защита на Нова Зеландия оповестиха, че армията също е отбелязала коронацията с почетен салют от 21 оръдейни залпа в столицата Уелингтън.

Австралийският министър-председател  Антъни Албанезе и новият му новозеландски сътрудник Крис Хипкинс бяха през вчерашния ден в Лондон за коронацията в Уестминстърското абатство. Както Албанезе, по този начин и Хипкинс поддържат концепцията техните страни да се разделят с монархията, само че споделиха, че въпреки всичко ще се врекат във честност на крал Чарлз Трети.

Смъртта на кралица Елизабет през септември предходната година още веднъж разпали диспути, изключително в Австралия, за нуждата да се поддържа умерена конституционна монархия. През 1999 година в страната се организира референдум за превръщането ѝ в република, в който 55 % от гласоподавателите се оповестиха срещу, до момента в който по-новите изследвания демонстрират разнообразни равнища на поддръжка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР