Аврамова: Обмяна на данни между кадастъра и имотния регистър става

...
Аврамова: Обмяна на данни между кадастъра и имотния регистър става
Коментари Харесай

Аврамова: Обмяна на данни между кадастъра и имотния регистър става и в момента, въпреки че няма наредба

Аврамова: Обмяна на данни сред кадастъра и имотния указател става и сега, макар че няма разпоредба
Обмяна на данни сред кадастъра и имотния указател се реализира и сега, макар че няма разпоредба, по която това да се случва. Това декларира районният министър Петя Аврамова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Аврамова изясни, че обменът на данни сред кадастъра и имотния указател се дефинира от Закона за кадастъра и имотния указател (ЗКИР) и това следва да бъде уредено със взаимен подзаконов нормативен акт, който тя ще издаде. Тя уточни, че със заповед на министъра на правораздаването Цецка Цачева предходната година е основана работна група, в която влизат представители на министерството на правораздаването (МП), министерството на районното развитите и благоустройството, Агенцията по вписванията (АВ), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), Държавна организация „ Електронно управление" (ДАЕУ) и на съдиите по вписванията.

В резултат на извършените съвещания е създаден план на разпоредба, означи министър Аврамова. Тя добави, че на извършената на 11.01.2018 година среща в Агенцията по вписванията, работната група е била осведомена от изпълнителния шеф на организацията, че следва започване на план „ Надграждане на имотния указател за интеграция с кадастралния указател и даване на спомагателни е-услуги" по Оперативна стратегия „ Добро управление", в който една от дейностите е разбор на нормативната уредба в региона на Имотния указател и след привършване на тази активност ще бъде предоставено и създаване на наредбата по член 6, алинея 3 от ЗКИР. Към сегашния миг, планът на наредбата се разисква в работната група, посочи Аврамова.

Тя беше безапелационна, че макар неналичието на разпоредба, обменът на данни сред Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и Агенцията по вписванията се реализира. Информационните системи на двете организации са свързани посредством двустранна връзка, въз основа на идентификатора на недвижимия парцел още от внедряването на системите през 2008 година, добави още тя и изясни, че двете системи обменят данни в действително време и чрез продан на автоматизирани XML известия сред двете системи, които се записват в системите и се обработват от чиновниците на АГКК и АВ. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР