Авиокомпаниите в Германия и Европа отменят хиляди полети това лято,

...
Авиокомпаниите в Германия и Европа отменят хиляди полети това лято,
Коментари Харесай

Хаос, опашки, отменени полети: какво става на летищата в Европа?


Авиокомпаниите в Германия и Европа анулират хиляди полети това лято, а летищата са завладeни от безпорядък и безкрайни опашки. Каква е повода?

Дълги опашки при чекиране, усложнения при обработката на багажа, анулирани полети - за мнозина пътуванията от летищата в Германия и Европа това лято са съпроводени от безпорядък, неприятни изненади и изискват доста самообладание. Каква е повода?

Броят на пасажерите се връща на равнищата от преди пандемията

Авиокомпаниите анулират хиляди полети. Само немската Lufthansa да вземем за пример е задраскала към 3000 линии от Франкфурт и Мюнхен през лятото. Подобна стъпка предприе и EasyJet. В същото време броят на пасажерите е достигнал към 90% от равнищата преди пандемията.
Редакцията предлага
Германските управляващи смятат, че отговорността за настоящия безпорядък е на летищните оператори. Федералният министър на труда Хубертус Хайл подлага на критика промишлеността, че не е съумяла да " вземе задоволително защитни ограничения " по време на пандемията, макар голямата икономическа помощ, която е получила от държавното управление. Заради рестриктивните мерки, въведени от началото на пандемията, доста работни места бяха закрити, а чиновниците се насочиха към други браншове. Само Fraport, който оперира на летището във Франкфурт, е съкратил към 4000 работни места.

Последиците се усещат в цяла Европа. Миналата седмица поради проблем с обработката на багажа на лондонското летище " Хийтроу " бяха анулирани 30 полета. Проблемите евентуално ще продължат, защото чиновниците на British Airways възнамеряват стачка. Готови за митинг са и работещите за Ryanair и EasyJet в Испания.

Германия желае да притегли краткотрайни чиновници от чужбина

Според проектите на федералното държавно управление в Германия краткотрайни чиновници от чужбина ще оказват помощ за облекчение на казуса с незадоволителния личен състав. Но за идната вълна от пътуващи през летните месеци тази помощ евентуално ще се окаже закъсняла.

Само летището във Франкфурт разгласи, че желае да наеме " няколкостотин " краткотрайни чиновници от чужбина. Според Fraport първите от тях ще стартират работа едвам след осем седмици.

Една от аргументите за всичко това са тромавите процедури за издаване на нужните позволения за престояване и работа в Германия. Съкращаване на процедурите обаче не се превижда, акцентира федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фейзър. Fraport показва, че единствено в провинция Хесен инспекцията на сигурността при служащите лишава шест седмици.

От Германия до Англия - опашките по летищата са повсеместни.

Облекчение се чака чак през август

Подобряването на работата на летищата евентуално ще бъде усетено едвам през август, когато летните отпуски във всички федерални провинции към този момент ще са почнали. Тази седмица стартира дългата почивка в Северен Рейн-Вестфалия. В понеделник летните отпуски публично стартират в Мекленбург-Предна Померания и Шлезвиг-Холщайн.

Правителството сътвори специфична междуведомствена група, която да улесни приемането на задграничните служащи. Но би трябвало да бъдат спазени редица условия, измежду които избягването на обществен дъмпинг и тяхното " хуманно настаняване ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР