Август 2021 г. в повечето региони на Земята е по-топъл

...
Август 2021 г. в повечето региони на Земята е по-топъл
Коментари Харесай

Август 2021 г. е по-топъл от обичайното в повечето региони на Земята

Август 2021 година в множеството райони на Земята е по-топъл от нормалното, като най-големи позитивни аномалии са следени в Източна Антарктида, в Гренландия и северно от Каспийско море. По-ниски от нормите са междинните августовски температури в Западна Антарктида, Аляска и огромни елементи от Западна и Северна Европа. 

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура на въздуха през август 2021 година в световен проект е с 0,49 °C по-висока по отношение на общоприетия климатологичен интервал (1981 – 2010 г.) и месецът е бил с 0,31 °C по-топъл от новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година Август 2021 година е с приблизителна идентична особеност с август 2017 година и тези месеци са на трето място в класацията за най-топъл август от 1979 година насам. Първи в тази ранглиста е август на 2016 година, следван от август 2019 година (Фиг.1). В графиката прави усещане, че през сегашния век няма поднормен месец август, като последният подобен се случва през 1999 година Най-студеният август от 1979 година насам е регистриран през 1992 година с негативна особеност от малко над 0,3 °C. 

По света

В районен проект най-големите позитивни аномалии, достигащи до 10, 12 °C са регистрирани в три района на света – Прикаспийската равнина, Гренландия и Източна Антарктида. Тази огромна позитивна особеност в Източна Антарктида се случва на фона на негативна особеност с съвсем същата величина в обширни елементи от Западна Антарктида (Фиг. 2). Това диполно систематизиране на междинната температура, протичащо се в прилежащи региони, е присъща линия на световното стопляне и се следи и през други месеци от годината в разнообразни елементи на планетата ни. 

В останалата, по-голяма част от сушата на Земята са регистрирани позитивни стойности на аномалията. Особеното е, че над съвсем цялата територия на Австралия, Африка и Южна Америка са регистрирани по-високи от естественото междинни температури. С позитивна особеност се характеризират и огромни елементи на Сибир и източните елементи на Северна Америка. 

С негативни аномалии се открояват Централните щати на Съединени американски щати, Аляска, огромни площи от Бразилия, Китай и централноазиатските републики. По-ниски от междинните стойности са били междинните температури и в Сенегал, Намибия и в западните елементи на Република Южна Африка. 


Фигура 2. Отклонение на междинната температура на въздуха за август 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF

През август 2021 година температурите над моретата и океаните са траяли да бъдат преобладаващо над нормата. Този факт важи с цялостна мощ за съвсем цялата повърхност над Индийския океан, Северния ледовит океан, западната половина на Тихи океан и централните и северни елементи на Атлантика. В Южния Атлантик, както и южно от нос Хорн, са маркирани най-големите негативни аномалии за въздуха над моретата и океаните. С негативна особеност се отличават и огромни площи от Източния Пасифик, най-много в регионите на Южния Тропик. Там след няколко месеца на неутралната фаза (линкът е към динамични графики, с изменящи се всекидневно стойности) още веднъж се вижда усилване на Ла Ниня. Според изчисленията на математическите модели за идващите месеци негативната фаза на този естествен феномен ще се усилва т.е. ще господства Ла Ниня. 

В Европа

В Европа междинната температура на въздуха за месец август 2021 година е била с 0,49 °C по-висока от нормата за интервала 1981 – 2010 година, и съвсем равна на нормата за новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година Тези стойности дефинират август 2021 година, като най-студения от 2014 година насам. Най-топъл август от 1979 година насам е регистриран преди 3 години през 2018 година, а най-студеният датира от 1987 година Последният поднормен август е маркиран през 2005 г. 

В районен проект в Западна и Северна Европа август 2021 година е бил със междинни температури по-ниски от естественото, като повода са честите Атлантически циклони. Над Испания, Италия и Балканите, както и над Източна Европа, са регистрирани позитивни аномалии, с най-големи стойности над централните елементи на Европейска Русия (Фиг. 3). Горещото време в средиземноморските страни се дължеше на антициклонален вид време, с чест транспорт на горещи въздушни маси от Северна Африка. На 11 август 2021 година на о. Сицилия бяха регистрирани 48,8 °C. Тази стойност се ревизира от СМО, заради подозрения за нередности с метеорологичната станция, свързани с погрешно разположение на термометрите. Ако, въпреки всичко тези стойности се окажат правилни – това ще бъде най-високата температура, измервана в Европа, подобрявайки предходния безспорен най-много от 48,0 °C, маркиран през 1977 година в Атина. 


Фигура 3. Отклонение на междинната температура на въздуха за август 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година в Европа. Източник: C3S/ECMWF

В България

В нашата страна средномесечните температури за август 2021 година са сензитивно над нормата за интервала 1981 – 2010 година, като по предварителни данни в множеството места отклонението тук-там е над 3 °C. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции, август 2021 година е един от най-топлите през сегашния век, само че отстъпвайки по топлота на август 2010 и 2012 година, и с близки стойности до август 2003 и 2008 година По-големи позитивни аномалии са регистрирани в огромни елементи на Централна и Южна България, както и в доста планински региони. С по-малко отклоняване от нормите се характеризират северозападните и североизточните региони, както и Черноморието. Интересно е да се означи, че първите две десетдневки са доста наднормени, до момента в който третата е със междинни температури, близки до нормалните, а в някои дни и малко под нея. В Сандански са регистрирани 6 дни, в които оптималната температура е достигнала или надвишила 40 °C, като най-високата температура за сезона там е 42,5 °C. 

Ледена завивка


Фигура 4. Отклонение в % на покритата с морски арктичен лед повърхност през август 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Средната повърхност с морски лед за интервала 1981 – 2010 година е 7,6 млн км 2 . Източник: C3S/ECMWF

В Арктика площта с морски лед за август 2021 година е със 17% по-малко от междинната за 1981 – 2010 година (Фиг. 4.), или с към 1,3 млн. км 2  под нея. Тези стойности дефинират тазгодишния август на 10-то място в класацията за най-малка повърхност, покрита с морски лед от 1979 година насам (Фиг. 3). Водач в тази ранглиста е август 2012 година, следван от 2020 и 2019 година Годината с най-голяма повърхност с арктически лед е 1982 година Последната година с наднормено количество арктичен лед през август е 2001 година. Трябва да се означи въпреки всичко, че тази година площта, покрита с  с арктически лед, е най-голямата от 2014 г.  

През август в Северния ледовит океан продължава интензивното размразяване на ледената завивка, а площта ѝ в края на месеца наближава годишния най-малко. В районен проект проличава огромната негативна особеност в концентрацията на морски лед северно от Гренландия, както и в съвсем целия Сибирски сектор, като се изключи относително огромна по повърхност линия към остров Северна земя, където се следят позитивни аномалии. Малки позитивни аномалии са регистрирани и северно от Аляска. 

В Антарктика през август 2021 година обсегът на морския лед е над междинните стойности за 1981 – 2010 година, с към 3% или с към 0,5 млн км 2 . Тазгодишната стойност на антарктичен лед е на 7-мо място по величина на площта с антарктичен лед (Фиг. 5) и продължава наклонност, почнала от м. март т.г., за централизация на лед над междинното. В базата данни е забавно да се означи, че годините с наднормена централизация на леда са повече от тези с поднормена. Нещо повече, годините с най-вече антарктичен лед са през миналото десетилетие, което е в контраст на покачването на световната междинна температура. 


Фигура 5. Отклонение в % на покритата с морски антарктичен лед повърхност през август 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Средната повърхност с морски лед за интервала 1981 – 2010 година е 18,1 млн км 2 .

През август 2021 година в множеството крайбрежни морета на Антарктида се следят концентрации с морски лед над междинните, като най-големи позитивни аномалии се регистрират западно от Антарктическия полуостров и в Индийски океан. Отрицателни аномалии, само че със относително дребни стойности, са измерени в море Рос и на североизток от Антарктическият полуостров. 

Август 2021 година е следващият наднормен месец в световен мащаб, само че това надали ще изненада някого. Все отново за изненада може да се одобряват относително ниските средномесечни температури в Западна и Северна Европа. По-същото време в южните елементи на Стария континент поредност от горещи талази станаха причина за измерването на рисково високи температури, отключили редица пожари. В Антарктида също се следиха огромни температурни контрасти в прилежащи региони. Тези климатични екстремности, съгласно редица учени, ще зачестяват. Но повече детайлности за възможните проблеми, свързани с климатичните промени, може да прочетете тук.

Автор: Симеон Матев / Климатека

Симеон Матев е лекар по климатология, защитил е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в катедра „ Климатология, Хидрология и Геоморфология “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

*Публикацията е част от поредност, която прави преглед на метеорологичните и климатичните условия на световно, районно и локално равнище. Ежемесечните изявления излизат в границите на идващия календарен месец и са основани на преглед на Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.  

В обявата са употребявани материали от:

- https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-august-2021 

- https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-august-2021 

- https://public.wmo.int/en/media/news/mediterranean-gripped-extreme-heat-new-reported-temperature-record

- www.stringmeteo.com

- http://www.meteo.bg/bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР