ъветът на директорите на държавните и общинските лечебни заведения за

...
ъветът на директорите на държавните и общинските лечебни заведения за
Коментари Харесай

На второ четене: Приеха промените в Закона за лечебните заведения

ъветът на шефовете на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ остава от трима членове, гласоподава дефинитивно Народното събрание с признати на второ четене промени в Закона за лечебните заведения.

Според условията на Закона за обществените предприятия /ЗПП/, по който тези лечебни заведения се записват, Съветът трябваше да е от петима души.

Председателят на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ (вносител на текстовете) Даниела Дариткова обясни, че нужните промени произтичат от ЗПП, признат преди година. По него лечебните заведения, държавна или общинска благосъстоятелност, са в приложното поле на този закон и по отношение на това би трябвало да приведат активността си по него, за което имат четири месеца оттук насетне.

Не могат да бъдат шефове и изпълнителни членове на препоръките на шефовете и на управителните препоръки лица, които работят по служебно или по трудово правно отношение, с изключение на като преподаватели във висше учебно заведение.

"Така с промените се дава опция на шефовете, изключително на огромните лечебни заведения, и да преподават едновременно; това важи и за оперативните мениджъри ", уточни Дариткова.

Тя акцентира, че законът дава опция в границите на идващите четири месеца съответните шефове да сключат контракти с висшите учебни заведения и да продължат да преподават.

"Защо цяла година ръководещите не можаха да си приведат лечебните заведения в унисон със Закона за обществените предприятия, четири месеца ще стигнат ли да си вкарате там свои хора ", разяснява Валентина Найденова от Българска социалистическа партия.

Дариткова обясни, че по отношение на влизането ни в така наречен чакалня на Еврозоната е нямало опция да се трансформира ЗПП.

"Имам възприятието, че сме в обстановката на Вавилонската кула, тъй като на десетте най-стратегически лечебни заведения в България шефовете им ще се избират от организацията за обществените предприятия ", възрази Георги Йорданов от социалистическата партия.

В отговор Дариткова разясни, че в тази организация Министерството на здравеопазването ще има трима представители, т.е. то ще дефинира разпоредбите, състезанията.

В осем огромни лечебни заведения Министерство на здравеопазването ще има опция да упражнява преобладаваща роля, акцентира ръководителят на здравната комисия.

Парламентът одобри също членовете на органите на ръководство и надзор на държавните и общинските лечебни заведения и на лечебните заведения с държавно и/или общинско присъединяване в капитала, които са обществени предприятия по смисъла на Закона за обществените предприятия, да се избират и назначават след осъществяване на конкурс по реда на ЗПП.

Договорът за ръководство и надзор на членове на органите за ръководство и надзор на държавните и общинските лечебни заведения и на лечебните заведения с държавно и/или общинско присъединяване в капитала се подписва при изискванията и по реда на Закона за обществените предприятия и на правилника за използването му.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР