ъвеждането на безусловна 10-годишна давност на всички задължения на физическите

...
ъвеждането на безусловна 10-годишна давност на всички задължения на физическите
Коментари Харесай

Асоциацията на колекторите: Текстовете за “абсолютната давност” поставят под риск финансовата стабилност

ъвеждането на безусловна 10-годишна отминалост на всички отговорности на физическите лица е на път да се трансформира в образец за законодателна самодейност, носеща доста повече социална щета, в сравнение с изгода.

Това се показва в позиция на Асоциацията на колекторските организации в България.

Няма изясненост за какво с измененията се бърза толкоз, че се постанова и осъществяването на нарушавания на Правилника на Народно събрание, каквито съгласно заинтригуваните страни са позволени при изненадващото привикване на съвещание на отрасловата Правна комисия миналата седмица. Точката за промени в Закона за отговорностите и договорите бе вкарана в дневния ред на комисията безусловно в последния миг.

Измененията бяха утвърдени небрежно, без диспути и в отсъствието на ръководителя на комисията Анна Александрова при 8 присъстващи от 22 членове, както и без да са налични за деликатен прочит от страна на участниците.

АКАБГ в писмо до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и ръководителя на Правната комисия Анна Алксандрова, входирано в Народно събрание през днешния ден, се разгласи срещу внасянето на текстовете за гласоподаване в зала.

Промените бяха гласувани без заинтригуваните страни, каквато сме и ние, да бъдат известени за включването на точката в дневния ред и без да имат опция да изкажат своята аргументирана позиция”, разяснява ръководителят на АКАБГ Райна Миткова.

„ А нашите причини са подкрепени от редица национални и европейски институции и организации. Всички сме единомислещи, че на прага на икономическа криза всяко внезапно придвижване, водещо до смяна на средата в подобен мащаб, ще докара до риск за финансовата система. Сега, повече от всеки път имаме потребност от изпращане на знаци за непоклатимост и морално отговорно държание, а не от поощряване на недобросъвестните”, безапелационна е Миткова.

Секторът е безапелационен, че въвеждането на института на „ безспорната отминалост “ няма да докара до унищожаване на фигурата на безконечния дебитор.

В европейските законодателствата, където съществува, този период е дефиниран за приблизително 20 години, като да вземем за пример Германия, където отминалостта стартира от момента, в който вземането е потвърдено в съда, отминалостта е 30 години.

Темата за безконечния дебитор е сензитивна за българското общество и решение би трябвало да бъде открито в една задълбочена и всеобхватна социална полемика, търсеща салдото в ползите на кредиторите и длъжниците.

"Една от най-притеснителните нови точки се отнася до така наречен “заварени случаи”. Решението която и да е наредба да работи със задна дата е извънредно рисково за бизнес климата на страната. Това е знак към вложителите, че в България липсва прогнозируемост на средата. Когато светът е изправен пред непозната по мащабите си здравна рецесия, когато Европейският съюз не реализира консенсус за бюджета си, да генерираме сами по лично предпочитание и без разбор на риска спомагателни разтърсвания във финансовия бранш не е отговорно държание ", изяснява претекстовете си Райна Миткова.

Освен че е лишено от бизнес логичност, безспорната отминалост да се ползва за заварените случаи съгласно доста адвокати е неприемливо назад деяние и затова противоконституционно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР