automedia.investor.bgСпециалистите от Американския застрахователен институт за безопасност по пътищата (IIHS)

...
automedia.investor.bgСпециалистите от Американския застрахователен институт за безопасност по пътищата (IIHS)
Коментари Харесай

Най-опасните помощници в автомобила

automedia.investor.bg

Специалистите от Американския осигурителен институт за сигурност по пътищата (IIHS) организира изследване на най-разпространените системи за подкрепяне на водачите. Експертите откриха, че надалеч не всички водачи на Постановление на Министерски съвет познават предназначението им, а път самите автомобилни производители постоянно дават недостоверна информация за своите електронни помощници.

Транспортната инженерна организация (SAE International) класифицира самостоятелното ръководство в 6 равнища - от изцяло ръчен режим ( " нулево равнище " ) до изцяло автоматизиран ( " автопилот от пето равнище " ), когато лидерът въобще не се намесва в ръководството на автомобила.

В момента в свободна продажба са наличните коли с помощни системи от първо и второ равнище. Става дума за функционалността за автоматизирано поддържане на определената за шофиране лента и адаптивен круз надзор, когато самата електроника поддържа нужната скорост и разстояние от предния автомобил.
При това лидерът към момента е задължен непрекъснато да държи ръцете си върху кормилото и когато и да е да е подготвен да поеме ръководството. В същото време имената на някои системи са много объркващи. IIHS изследва общо 5 помощни системи: Autopilot (Tesla Motors), Traffic Jam Assist (Audi и Acura), Super Cruise (Cadillac), Driving Assistant Plus (BMW) и ProPilot Assist (Nissan).

За най-опасен бе разгласен Autopilot на Tesla - на първо място поради това, че неговата автономия води до комплициране. 48% от интервюираните притежатели на коли споделят, че изцяло предават контрола на колата на автопилота и се занимават с други неща (срещу 33% приблизително при другите системи). Според 6% от респондентите, те могат даже да си подремнат по време на придвижване (срещу 3% приблизително при другите системи). Всъщност, асистентът на Tesla инструктира лидера да държи ръцете си на кормилото и да не се разсейва по време на шофиране, тъй като системата не може да се назова цялостен автопилот и човек би трябвало е в положение когато и да е да поеме контрола над ръководството.

В същото време единствено 27% от интервюираните знаят, че системата Super Cruise в колите на Cadillac разрешава премахването на ръцете от кормилото по време на шофиране. Според компанията, тази функционалност разрешава на колите на марката да изминават над 209 000 км по пътищата на Съединени американски щати и Канада без присъединяване на водача.

В умозаключение експертите от IIHS идентифицираха 2 съществени фактора, върху които автомобилните производители би трябвало да извърнат съществено внимание. Първо, че има системи, които с наименованията си образуват неправилни упования. И второ, на водачите на МПС би трябвало да им се помогне да научат по какъв начин да употребяват другите електронни помощници.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР