Аукционната къща “Кристис продаде картина нарисувана от изкуствен интелект за

...
Аукционната къща “Кристис продаде картина нарисувана от изкуствен интелект за
Коментари Харесай

Картина, нарисувана от изкуствен интелект, се продаде за 432 хил. долара

Аукционната къща “Кристис ” продаде картина нарисувана от изкуствен интелект за съвсем половин милион $. Първоначалната оценка, която аукционната къща създали на творбата, била едвам за 7000 – 10 хиляди $.

На картината се вижда портрет на мъж, който е облечен в публични облекла. Чертите на лицето са замазани и наподобяват незавършени. Това, което издава необичайния основател на картината, е подписът в долния десен завършек на платното.

#AuctionUpdate The first AI artwork to be sold in a major auction achieves $432,500 after a bidding battle on the phones and via ChristiesLive https://t.co/XiDVxVGa1npic.twitter.com/7dxirT55i8

— Christie’s (@ChristiesInc) October 25, 2018

“Портрет на Едмонд Белами ” е дело на парижкия арт колектив “Обвиъс ”, които основали логаритъма, виновен за творбата. Хюго Касел-Дюпре, Пиер Фортел и Готие Верние се интересуват от връзката и преплитането на изкуствения разсъдък и изобразителното изкуство.

Алгоритъмът, който написали, се състои от две елементи – първата се споделя “генератор ”, а втората “дискриминатор ”. Системата е получила първична база данни от 15 хиляди портрета, нарисувани сред XIV и XX в. След като изследва всички портрети, генераторът основава собствен личен. Целта на втората част от логаритъма е да съпостави новия портрет с тези, направени от хора. Ако открие разлики, значи не е задоволително добър. Ако обаче логаритъмът успее да заблуди самичък себе си, че картината е нарисувана от човек, то тогава опитът е сполучлив.

Artificial Intelligence Art: painting titled „Portrait of Edmond de Belamy“, created by an algorithm, sells for $432,500 at Christie’s auction in New Yorkhttps://t.co/KCr2xCzPpFpic.twitter.com/cvKsg8Wmk0

— AFP news agency (@AFP) October 26, 2018

“Портрет на Едмонд Белами ” е част от група портрети, които логаритъмът е нарисувал на семейство Белами, изясняват от “Обвиъс ”. Макар те да се основават на човешката визия и знания за портрет, това е първото произведение нарисувано от изкуствен интелект, което се продава от огромна аукционна къща.

От “Кристис ” разясняват, че сходни творби на изкуството ще стават все по-чести с развиването на технологиите и изкуствения разсъдък.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР