Audi представи Q4 Sportback e-tron concept под формата на концептуална

...
Audi представи Q4 Sportback e-tron concept под формата на концептуална
Коментари Харесай

Audi показа Q4 Sportback e-tron concept

Audi показа Q4 Sportback e-tron concept под формата на концептуална студия. Потенциалният купувачи на Q4 могат към година преди пазарния дебют да създадат своя избор кой вид ще бъде най-подходящ за тях – според от това дали слагат приоритет върху функционалността и издръжливостта на един типичен SUV, или пък избират динамичната грациозност на неговия Coupé-вариант. Външните размери на двата Q4-модела са съвсем идентични: със своите 4,60 метра дължина разновидността Sportback е с няколко сантиметра по-дълъг, като наред с това е и по-нисък с височина от 1,60 метра. Широчината от 1,90 метра и междуосието от 2,77 метра са аналогични и при двете осъществявания на Q4.

Пълно единение царува и във връзка с задвижващата технология на двата концептуални автомобила, която дава много явен аспект към това какво ще съставлява върховата версия на бъдещите серийни модели. С помощта на два електродвигателя Q4 и Q4 Sportback e-tron concept развиват систематична мощ от 225 киловата. Типично за Audi, тягата от задвижването се предава към четирите колела чрез технология quattro. Благодарение на отличното си сцепление, и двете версии на Q4 извършват класическия спринт от място до 100 км/ч единствено за 6,3 секунди. Максималната скорост е лимитирана по електронен път на 180 км/ч.



Едроформатната акумулаторна батерия е ситуирана сред двата моста и заема съвсем цялата повърхност на дъното на автомобила: потенциалът й се равнява на 82 киловатчаса. Пробегът с едно зареждане е над 450 километра по методологията на WLTP и е мерило за класа. Версиите със задвижване единствено на задните колела ще имат над 500 километра пробег по WLTP. Техниката на моделното семейство на Q4 e-tron се базира на модулната платформа за модели с електрическо задвижване (MEB), която концернът Volkswagen ще употребява за голям брой електрически модели от стилен и междинен клас. Audi Q4 Sportback e-tron concept ни дава явен аспект към седмия подред електрически модел на компанията, който ще дебютира на пазара през 2021 година.

Елегантна задница: екстериорът

Силуетът на Sportback се спуска обратно с динамичен и предпазлив фасон. Линията на покрива минава през особено завършените D-колони и приключва с водоравен спойлер, ситуиран на височината на долния борд на страничните прозорци. Така предстоящият следващата година Audi Q4 Sportback се показва в много по-динамична форма спрямо Q4 e-tron concept.

В задната част на Audi Q4 Sportback e-tron concept се откроява необятната светлинна линия, която свързва двете задни светлини и по този метод цитира един от присъщите детайли, употребявани в Audi Q4 e-tron concept. Тук принадлежността към e-tron-фамилията също проличава ясно, тъй като няма по какъв начин да остане незабелязана и приликата с e-tron Sportback*. Тази аналогия се отнася и за структурата на светлините – оформлението на LED-сегментите е съвсем идентично с това на по-големия другар. Един общ детайл за двете версии на Q4 е впечатляващо завършеният дифузорен детайл в задната ризница с хоризонтални ламели и осветена емблема e-tron в средата.

При взор начело фирмената решетка Singleframe с класическата емблема с четирите пръстена на марката недвусмислено дефинира Q4 Sportback e-tron concept като член на фамилията на Audi. Най-късно при едно по-внимателно вглеждане автомобилът може да бъде разпознат и като електрическо Audi: тъй като сходно на първото серийно Audi с електрическо задвижване, този концептуален автомобил вместо с класическа радиаторна решетка разполага със структурирана, затворена повърхнина в границите на необятната, съвсем отвесно завършена осмоъгълна решетка.

Характерни за марката Audi са и завършените по характерен метод арки на четирите колела – това е типичен дизайнерски детайл на Audi, който припомня за по този начин нареченото Ur-quattro от 1980 година. При Q4 e-tron concept и Q4 Sportback concept разширенията на калниците имат органически тип със своите плавни линии и придават на присъщ акцент на страничния аспект на автомобила. Типично за e-tron е и акцентирането върху региона на праговете сред двата моста, където е позиционирана акумулаторната батерия само че компактния SUV. Големите колела с диаметър 22 цола не оставят никакво подозрение за опциите на новия член на моделното семейство на Audi.

Q4 Sportback e-tron concept е оцветен в новия цвят Kinetic сиво – особено ярко сиво лаково покритие с спомагателни пластове Metallic и Perleffekt, което според от светлината демонстрира и зеленикави нотки. Като контрастност долните елементи на каросерията са боядисани в мрачно сив цвят – това сегментиране акцентира широчината на автомобила и хоризонталните линии на каросерията.

Изобилие от шир – интериорът

По размери Audi Q4 Sportback e-tron concept е позициониран в горния сегмент на компактния клас. Със своя огромен потребен размер той може да се класифицира като един маневрен повсеместен гений в SUV сегмента. 2,77 метра междуосно разстояние подсигуряват вътрешен размер, който може да се мери с модели, позиционирани най-малко един клас по-високо. Тъй като автомобилът не разполага с отнемащ място централен тунел за карданния вал, Q4 Sportback e-tron concept, просторът и вътрешният комфорт са на извънредно ниво, изключително що се отнася до мястото за краката на двата реда седалки.

Цветовите решения също ускоряват чувството за шир навътре в автомобила. Горната част на пътническия салон се преобладават от светли и топли тонове, до момента в който подът на интериора контрастира със своя мрачен цвят. Таванът, колоните на покрива, горната част на панелите на вратите и арматурното табло са покрити с бял микрофазерен текстил. Идеята за стабилно развиване намира отражение освен в електрическото задвижване на Audi Q4 и Q4 Sportback: подът е затрупан с рециклирани материали. Вместо хромирани железни детайли, интериорът е декориран с повърхности от многослоен лак. Лакираният плексиглас на декоративните повърхности основава чувство за ефирност и дълбочина. Четирите седалки с интегрирани подглавници са тапицирани с приятна на досег Alcantara, която е обработена с манифактурно качество. Двойни шевове от дебели конци основават специфична кръстосана конструкция на тапицериите.

Зад кормилото се намира екрана на Audi virtual cockpit, на който най-важните показания са тези за скоростта, равнището на заряд на батерията и навигацията. Новост е голямоформатният Head-up-дисплей с функционалност Augmented Reality. Той е в положение да прожектира значими графични инструкции – да вземем за пример стрелки за посоката на завиване – непосредствено върху частта от пътя пред автомобила, която вижда лидера.

На спиците на кормилото са инсталирани специфични Touch-елементи, благодарение на които могат да се избират разнообразни постоянно употребявани функционалности. Централно в горната част на междинната подпора е ситуиран 12,3-инчовият тъчскрийн за ръководство на инфотейнмънт-системата и главните функционалности в автомобила. Той е сензитивен на допиране и е насочен към лидера. Под него са ситуирани бутоните за ръководство на климатичната апаратура.

Самата централна подпора съставлява огромна ниша за предмети с обособено място за зареждане на смарт телефон, защото на нея няма ситуирани огромни функционални детайли като скоростен лост или ръчна спирачка. Вместо това – по сходство на покритието на горната част на конзолата – тук откриваме висококачествено изпълнена, хоризонтална повърхнина, в която е интегриран селекторът за избор на режим на работа на автомобила. Във вратите – в допълнение към разположените в долната част на панелите ниши за предмети, има опция да бъдат поставяни бутилки и в горния бранш на панелите, което е извънредно комфортно за лидера и пасажера.

Ефективност и динамичност: задвижване и ходова част

Модулната платформа за модели с електрическо задвижване разполага с необятно портфолио от разновидности за задвижване и равнища на можност. В Audi Q4 Sportback e-tron concept работи Performance-версията на електрическото задвижване. Всеки от двата моста се задвижва от по един електродвигател – по този начин Q4 Sportback се трансформира в quattro. Тъй като липсва механична връзка сред двата моста, за оптималната съгласуваност при предаването на въртящия миг към четирите колела се грижи електронно ръководство – което реагира в границите на стотни от секундата. По този метод новото SUV-Coupé дава обещание оптимално сцепление през всяко време от годината и върху всякаква настилка.

За да реализира допустимо най-голям коефициент на потребно деяние, Q4 Sportback e-tron concept през по-голямата част от времето употребява само задния задвижващ елемент, който съставлява непрекъснато възбуден синхронен електромотор. Отново от позиция на допустимо най-хубавата успеваемост по-голямата част от тягата по дифолт отива към задния мост.

Когато лидерът изиска приток на повече мощност, в сравнение с задния мотор е в положение да обезпечи, автоматизирано се задейства предния несинхронизиран електродвигател, като по този метод се изпраща двигателна сила и към предния мост, а автомобилът се снабдява с двойно задвижване. Това може да се случва и предикативно, още преди автомобилът да стартира да недозавива или презавива върху хлъзгава настилка или при бързо шофиране в завой.

Задният електродвигател генерира мощ от 150 киловата и разполага с оптимален въртящ миг 310 нютонметра; електромоторът на предния мост от своя страна разполага със 75 кВт и 150 нютонметра. Системната мощ възлиза на 225 кВт. Разположената в дъното на автомобила акумулаторна батерия е с потенциал 82 киловатчаса – тази стойност съгласно WLTP-стандарта е задоволителна за постигането на над 450 километра пробег с едно зареждане. Акумулаторната батерия може да се зарежда с до 125 киловата. С такава мощ на зареждане в границите на 30 минути може да се запълни 80 % от общия потенциал на батерията.

„ Рецептата” за реализиране на огромен пробег включва доста повече детайли от акумулаторната батерия с огромен потенциал. Например, сходно на Audi Q4 e-tron concept, Audi Q4 Sportback също се потвърждава като занаятчия на успеваемостта в голям брой посоки: като стартираме от ниския коефициент на обтекаемост от 0,26, който е с 0,01 по-нисък от този на Q4 e-tron. Рафинираната идея за рекуперация на сила също способства за удивително огромния пробег. Сложната система за ръководство на термичните процеси в задвижването и акумулаторната батерия, включваща детайли като CO2-термопомпа, също способства за успеваемостта.

Спортно-прецизна управляемост

Ключов детайл за динамичния темперамент на автомобила и впечатляващата напречна динамичност е ниското и централно разположение на отговарящите за задвижването детайли. Високоволтовата акумулаторна батерия е оптимално напасната към размерите на Audi Q4 Sportback и е направена под формата на необятен, ниско ситуиран блок, инсталиран под пътническия салон сред двата моста. Теглото на системата от акумулатори възлиза на 510 кг – заради което центърът на тежестта при Audi Q4 Sportback e-tron concept е почти толкоз невисок, колкото и при лек автомобил със общоприета каросерия и стандартно задвижване.

Разпределението на тежестта върху двата моста е 50:50 %, т.е. е съвсем идеално. Предният мост на Q4 Sportback e-tron concept разполага с окачване вид Макферсън с адаптивни амортисьори; окачването откъм гърба е многозвенно, с настрана ситуирани пружини и амортисьори, последните като алтернатива се оферират в адаптивно осъществяване.

Основата: модулна платформа за електрически модели MEB

MLB, MQB – модулна платформа за модели с надлъжен, респ. напречен мотор: тези употребявани при създаването на модели на Audi и в концерна Volkswagen като цяло системи от съставни елементи са синоним на огромни триумфи във всички сегменти от пазара. Досегашните модулни платформи обаче бяха създадени главно за модели, разполагащи с мотор с вътрешно горене. При новата модулна платформа за модели с електрическо задвижване нещата към този момент наподобяват друго: тя е създадена единствено и само за модели с изцяло електрическо задвижване. Мостовете, задвижванията, междуосията и взаимоотношенията сред другите съставни елементи са приспособени напълно към концепцията на електрическите коли.

Разположението на обемната акумулаторна батерия и нейната геометрия могат да бъдат усъвършенствани, без да се постановат някакви ограничавания във връзка със задвижващата система, което беше неизбежно при MLB и MQB.

Едновременно с това MEB основава неизмеримо огромен капацитет за синергия. Защото тази модулна платформа е база за основаване на разнообразни модели в най-продаваните сегменти от пазара. Тя дава опция на другите марки в концерна да създават и употребяват допустимо най-хубавите технологии и да ги ползват в разнообразни електрически модели. По този метод MEB не на последно място прави допустимо навлизането на електрическата подвижност и в най-ниските ценови сегменти.

Електрическа атака: над 20 модела с напълно електрическо задвижване до 2025 година

С премиерата на SUV-модела с електрическо задвижване Audi e-tron* през септември 2018 година, марката с четирите пръстена на емблемата стартира своята електрическа атака. До 2025 година Audi възнамерява да предложи над 20 модела с напълно електрическо задвижване на всички значими за марката пазари, с което се чака 40 % от продажбите да се падат на електрифицирани модели. Към електрическите SUV-модели в границите на фирменото портфолио спадат e-tron* и e-tron Sportback*. Наред с тях се чака и цяло голям брой от модели с типичен каросерии като Avant и Sportback. Асортиментът ще обгръща съвсем всички вероятни сегменти от пазара – от компактния до първокласния клас.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР