Атопичният дерматит, наречен още ендогенна екзема, протича с възпалителен процес

...
Атопичният дерматит, наречен още ендогенна екзема, протича с възпалителен процес
Коментари Харесай

Атопичен дерматит: С нови терапии се овладяват и най-тежките форми на болестта

Атопичният дерматит, наименуван още ендогенна екзема, протича с инфекциозен развой в кожата, със сърбеж, зачервяване, оток, формиране на дребни мехурчета и приключване на течност при спукването им. В подострия етап разранените сектори се покриват с корички, а в хроничния на тези места кожата загрубява, пигментира се и в напредналите стадии прилича слонска кожа. При атопичния дерматит има и генетична причина, чиято периодичност се усилва с индустриализацията на живота. За да се отключи болестта, въздействат другите замърсители на околната среда, храната, използването на химически субстанции в всекидневието. Съществена причина е и стресът в развитите страни.

Заболеваемостта нараства в последните години

В развитите страни и у нас осезаемо се усилват децата с признаци на атопия. „ Това е най-тежката екзема, защото предразположението към нея е вродено. Ако единият родител е с атопичен дерматит, нормално в фамилията има и други алергични болести като астма, алергичен конюнктивит или рино-конюнктивит.

Одобрени са за страните от Евросъюза, само че българските пациенти към момента нямат достъп до тях

Детето е с генетична обремененост. Фамилната анамнеза е един от така наречен “големи” критерии за болестта. Рискът остава, даже и в случай че атопичният дерматит не се развие в детството “, споделя проф. Снежина Василева от Клиниката по дерматология на УМБАЛ „ Александровска “. В такива случаи кожата е склонна към изсушаване заради генетична липса на белтък, който обезпечава заварката на клетките в епидермиса и кожната преграда. Тя реагира и на замърсявания и всевъзможни външни фактори на средата, както и на стрес, разнообразни храни и други

Предизвикателство за кожните лекари са по-тежките форми на болестта, които могат да останат за цялостен живот. Пациентите не са толкоз доста, както при по-леките форми, само че качеството им на живот е извънредно влошено. Обикновено при тях се постанова редовно лекуване, а медикаментите, с които разполагат експертите до момента, имат доста странични резултати.

Вече има ефикасни имунологично-ориентирани медикаменти

Едните са биологичните средства, а другите са така наречен дребни молекули, JAK-киназни инхибитори, които повлияват доста дейно болестния развой, без да са токсични “, споделя проф. Василева. Те са утвърдени от Европейската организация по медикаментите и се ползват в страните от Европейски Съюз, само че не и у нас. Не се покриват от НЗОК, а такова лекуване е непостижимо за пациента. По този метод пациентите у нас се оказват в неравностойно състояние по отношение на останалите в Европейски Съюз. При по-леките форми на атопичен дерматит засегнатите също имат съществени разноски за всички средства, с които би трябвало да се поддържа кожата.

Новите лечения могат да подобрят извънредно доста качеството на живот при атопичен дерматит. „ Тези медикаменти повлияват патогенезата на болестта – механизма на развиване. Става дума за една инжекция месечно или на 14 дни, или за 1-2 таблетки през устата, без съществени странични резултати, които обезпечават намаляване на признаците и поддържане на болестта в търпимо леко положение или даже в цялостна клинична ремисия. Този вид лекарства не са за всеки пациент, а единствено за най-тежките случаи “, изяснява проф. Василева.

Българското дерматологично сдружение от години поставя старания атопичният дерматит да се включи в листата на болесттите, за чието домашно лекуване заплаща НЗОК. „ Надяваме се здравните институции да се убедят, че атопичният дерматит изисква лекуване, което пациентите не могат да си обезпечават сами - то би трябвало да бъде поето от обществения здравен фонд, както в останалите европейски страни “, споделя проф. Василева.

Клетъчният имунитет на страдащите от атопичен дерматит е слаб

Всяка драскотина е вход за бактериални инфекции

Според изследване тежките форми на атопичния дерматит са съизмерими като влияние върху качеството на живота на пациента с онкозаболяванията. Причината е във въздействието на болестта върху ежедневните действия, настроението, прочувствения, обществения, живот. Трудно е да си представим по какъв начин един младеж със зачервена кожа, който непрекъснато се разчесва, с забележими лезии, може да се облече по-лятно, камо ли да иде на плаж. Най-често хората към него реагират на измененията по кожата и се боят да не е заразна болест, макар че това е несъстоятелно. Хората с тежък атопичен дерматит обаче живеят с нараснал риск от инфекции заради непрекъснатото разчесване на кожата – драскотините са входни порти най-често за бактериални инфекции, само че и за вирусни. Ако човек има и елементарен херпес да вземем за пример, неговият вирус може да се разнесе по разчесваните сектори на кожата и се стига до сериозното положение екзема херпетикум. Това е спомагателен риск при пациентите с тежък, неповлиян, продължителен атопичен дерматит. Освен това болните имат намален клетъчен имунитет.

Проф. Снежина Василева работи в Клиниката по дерматология на УМБАЛ „ Александровска “, член е на УС на Българското дерматологично сдружение, както на Борда на Европейската академия по дерматология и венерология ина Борда на Интернационалната академия по козметична дерматология.

Повече информация за атопичния дерматит ще намерите във фейсбук страницата във Фейсбук:
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР