Атина. Съоръжението ще допринесе за енергийната сигурност и автономия на

...
Атина. Съоръжението ще допринесе за енергийната сигурност и автономия на
Коментари Харесай

Премиерите на Гърция и България обявиха старта на изграждането на LNG терминала при Александруполис

Атина. Съоръжението ще способства за енергийната сигурност и автономност на Гърция и Югоизточна Европа

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на България Кирил Петков дадоха дружно старта на построяването на плаващия блок за предпазване и регазификация (FSRU) на полутечен природен газ (LNG) в Александруполис, оповестиха от " Газтрейд ". Началото на построяването на плана, който се развива от компанията Gastrade, беше обещано на специфична гала в Гърция. Двамата министър председатели подписаха особено направена паметна плоча за стартирането на плана, който ще се трансформира в нов енергиен портал с основна роля освен за енергийната сигурност и самостоятелност на Гърция, само че и за цяла Югоизточна Европа. LNG терминалът доста ще способства за плавния енергиен преход и за енергийния плурализъм на този извънредно сензитивен район.

На церемонията участваха и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, президентът на Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски, посланикът на Съединени американски щати в Гърция Джефри Пайът, както и представители на локалната власт, в това число регионалният шеф на Източна Македония и Тракия Христос Метиос и кметът на Александруполис Янис Зампукис. Участваха и акционерите на Gastrade: създателят и ръководител на борда на шефовете на Gastrade Елмина Копелузу, представителят на Gaslog Cyprus Investments Ltd Паоло Еноизи, ръководителят на DEPA Commercial Йоанис Пападопулос, основният изпълнителен шеф на Gastrade Константинос Ксифарас, изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов, както и изпълнителният шеф на DESFA Мария Рита Гали.

Изграждането и употребата на плаващия блок за предпазване и регазификация (FSRU) в Александруполис ще ускори стратегическата роля на Гърция като енергиен център за по-широкия район на Югоизточна Европа и ще предложи различни източници и направления за доставка на газ за района, повишавайки енергийната сигурност на доставките и енергийната автономност в интервал на огромни провокации. Проектът ще нарежда Александруполис като енергиен портал за целия район на Югоизточна Европа, наблягайки стратегическото значение на града и стимулирайки локалната стопанска система и заетостта.

Съоръжението е с механически потенциал от общо 5,5 милиарда куб. м. на година и ще се свързва с националната газопреносна система на Гърция чрез газопровод с дължина 28 км. По този метод регазифицираният LNG ще може да доближава до пазарите на Гърция и България и по-широкия район - Румъния, Сърбия и Северна Македония и други, с вероятност за доставки и към Украйна.
Очаква се терминалът да проработи до края на 2023 година, като контрактуваният потенциал за регазификация към този момент доближава до 60% от техническия му потенциал от общо 5,5 милиарда куб. м. на година. Финалното капиталово решение за терминала при Александруполис е включено и финансирано по линия на гръцката Оперативна стратегия „ Конкурентоспособност, предприемачество и нововъведения 2014-2020 ” (EPAnEK) с обществени разноски в размер на 166,7 милиона евро.

През март тази година Gastrade подаде заявление до Регулаторния орган за енергетика на Гърция (RAE) за лиценз за нова самостоятелна система за природен газ (INGS) за плана „ Thrace INGS “ ( “Тракия ”). Новият план също ще се състои от плаващ блок за предпазване и регазификация (FSRU) и ще бъде осъществен в Тракийско море, покрай крайбрежията на град Александруполис.
Основателят и ръководител на борда на шефовете на Gastrade Елмина Копелузу означи:
„ Енергийната карта се трансформира. Сега навлизаме във финалния стадий на осъществяване на FSRU Александруполис, значим и новаторски план за Гърция и това се случва в интервал на огромна неустойчивост в геополитическия и енергийния пейзаж. С този план Гърция демонстрира на Европа, че може да отговори с твърди стратегически стъпки на несигурността на времето и да предложи решения, от които всеки може да се възползва. FSRU Александруполис основава нов енергиен портал за Гърция и Югоизточна Европа, който идва в сериозен миг, с цел да отговори на неотложните национални и европейски потребности. От град Александруполис, който е толкоз обвързван с този план, ние трансформираме Гърция в основна точка за енергетиката в района, допринасяйки за енергийна сигурност и диверсификация на източниците на доставки, с изгоди за милиони жители в доста разнообразни страни “.

Вицепрезидентът и основен изпълнителен шеф на Gastrade Константинос Сифнеос акцентира: „ Стратегическата и икономическа нужда, само че и значимостта на плана за LNG терминал в Александруполис са повече от явни в новия енергиен пейзаж. С този доста значим план, който сплоти страните от района, насърчавайки съдействието, солидарността и в последна сметка мира в района, ние укрепваме районната енергийна сигурност, енергийната ликвидност, сигурността и благосъстоянието на жителите в целия район на Югоизточна Европа. Бихме желали да благодарим на нашите акционери, които са в основата на триумфа на този план, както на и огромна мрежа от организации и хора, съдействали за старта на този план в Александруполис и, несъмнено, на националното държавно управление и персонално на министър-председателя на Гърция за непоклатимата и постоянна поддръжка за плана. Александруполис е нов портал, а България е свързващото звено на веригата за доставки, които могат да продължат към Сърбия и Румъния.
Вторият FSRU, който беше лицензиран от гръцкия енергиен регулатор предишния четвъртък, разрешава по-нататъшно разширение на тази верига за доставки до Молдова и Украйна. С тези два плана ние способстваме за основаването на същински районен енергиен хъб, който ще ускори стопанската система, сигурността и съдействието “.

От своя страна, представителят на Gaslog Cyprus Investments Ltd Паоло Еноизи съобщи: „ Всички в GasLog са извънредно горди с присъединяване ни в плана Александруполис FSRU, който започва през днешния ден тук, в Александруполис. Трагедията, която се развива сега в Украйна, акцентира смисъла на LNG освен като гориво, което ще разреши прехода към по-ниски излъчвания, само че също по този начин и като сериозен детайл от проектите за енергийна сигурност на доста страни.

Такава сигурност се подсигурява единствено от забележителна инвестиция в инфраструктура, която в днешно време идва с цена и като време за доставка, което спрямо други начинания демонстрира прозорливостта на създателите на Gastrade, на държавното управление на Гърция и на обособените акционери, които са възнамерявали тази инвестиция авансово. Като водещ снабдител на услуги по превозване на полутечен природен газ, GasLog способства за цялостната спецификация на FSRU, неговия дизайн и с време и за неговото създаване и ще достави плаващия блок в Александруполис до края на 2023 година Опитните екипи на GasLog ще ръководят по безвреден и благонадежден метод интервенциите на оборудването през идните години ".

Председателят на DEPA Commercial S.A Йоанис Пападопулос и основният изпълнителен шеф Константинос Ксифарас обявиха: „ Терминалът за полутечен природен газ в Александруполис, който е най-големият енергиен план в Гърция за последните години, е стратегическа инвестиция, която ще способства решаващо за сигурното доставяне с природен газ за нашата страна. Той ускорява геополитическата позиция и ролята на Гърция като енергиен център за Югоизточния и Средиземноморския район, защото тази инвестиция се осъществя в миг, когато ролята на LNG на пазара на природен газ към този момент е доста нараснала. Участието на DEPA Commercial в плана удостоверява водещата му роля в Гърция, демонстрирайки на процедура, че този план ще е тяга за развиването на енергетиката в Гърция и Югоизточна Европа “.

Главният изпълнителен шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов означи: „ Важността на самостоятелната система за транспорт на газ при Александруполис като нов портал за енергийни доставки е основна за Югоизточна Европа. Терминалът ще обезпечи нужните спомагателни количества природен газ, предлагайки достъп на производители от целия свят и съгласуваност с подобаващи направления за доставка до всички заинтригувани консуматори в района.

Нивото на резервирания потенциал и ползата на търговци и консуматори потвърждават както стратегическото значение на терминала, по този начин и неговата икономическа успеваемост. Благодарение на терминала България, Гърция и прилежащите страни ще могат да се възползват пълноценно от възходящият пазар на полутечен природен газ и от сигурността и конкурентните цени, които той дава. Достъпът до различни доставки на газ от Съединени американски щати, Катар, Египет и други страни ще обезпечи конкурентни цени на газа за страните в района. Изпълнението на плана ще ускори диверсификацията на източниците на природен газ и ще подтиква конкуренцията в интерес на бизнеса и на крайните консуматори, като в същото време ще усили ликвидността посредством достъп до LNG, ще форсира процеса на декарбонизация в енергийния бранш. Радвам се, че работим дружно за триумфа на плана ”.

Главният изпълнителен шеф на DESFA S.A Мария Рита Гали съобщи: „ Терминалът за полутечен природен газ при Александруполис ще утвърди Гърция като страна с водеща роля в районното енергийно развиване, като уверено укрепва енергийната сигурност на Гърция и на района на фона на предизвикателната интернационална среда. Свързаността на този стратегически значим план посредством мрежата на DESFA със съществуващите и новите експортни направления за България и Северна Македония води до увеличение на износа за пазарите на Югоизточна и Централна Европа, утвърждавайки Гърция като енергиен център. DESFA ще способства с дългогодишния си опит, насъбран от употребата на терминала за полутечен природен газ в Ревитуса, за оптималния дизайн и отличното внедряване на FSRU Александруполис “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР