Атина. Проучване на Pulse за телевизия SKAI показва, че 56%

...
Атина. Проучване на Pulse за телевизия SKAI показва, че 56%
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Атина. Проучване на Pulse за телевизия SKAI демонстрира, че 56% от жителите на Гърция биха подкрепили още по-голямо стягане на ограничаващите ограничения за неимунизираните, оповестява електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini .

Две трети от гласоподавателите биха подкрепили наложителната имунизация против COVID-19 за професионалните категории, които имат контакт с огромни групи хора, само че 20% биха били срещу, съгласно резултатите от изследване на публичното мнение.

В анкетата е заложен въпрос към тези, които са били имунизирани през последните два месеца, какво е довело до смяната на мнението им. Около 38% дават отговор, че са се ваксирали въз основа на информация от лекари/учени, 24% заради утежняване на обстановката с пандемията и 19% заради угриженост за личното си здраве и това на фамилията си.

Само 6% споделят, че са си сложили имунизацията, тъй като е наложителна за работа и 6% заради рестриктивните мерки на държавното управление за неимунизираните.

Сред неимунизираните 48% дават отговор, че биха отказали да им бъде подложен препарат против ковид, а една четвърт настояват, че ще им би трябвало „ повече информация “, с цел да трансформират решението си.

Анкетата също по този начин откри, че ръководещата „ Нова народна власт “ се радва на преднина от 10§ пред главната съпротива СИРИЗА, като 33% от респондентите споделят, че биха дали своят вот за партията на премиера Кириакос Мицотакис спрямо 23% за тази на Алексис Ципрас.

Според същото изследване центристкото „ Движение за смяна “ ще събере 9,5%, Комунистическата партия - 5,5%, „ Гръцко решение “- 4%, MeRA25 на някогашния финансов министър Янис Варуфакис и „ Гърците за отечеството “ на народен представител Илиас Касидиарис събират поддръжката на 3% от интервюираните.

***

Скопие. Насрочените за довечера едновременни съвещания на висшите партийни органи на СДСМ и „ Алтеранитива “ се поясняват като сигнал, че министър председателят Зоран Заев ще се отдръпна от поста ръководител на партията, откакто е обезпечил парламентарно болшинство, разясняват в редакцията на електронното издание на скопския вестник „ Слободен щемпел “ .

„ Заев публично ще подаде оставка, което значи, че счита, че е обезпечил болшинство от най-малко 61 депутати. Надеждата е, че парламентарното болшинство ще нарасне още повече с четиримата депутати от „ Алтернатива “, съобщи почитан чиновник в кабинета на премиера пред „ Слободен щемпел “.

Очакванията на СДСМ са множеството от членовете на Изпълнителния и Централния съвет на партията още веднъж да се опитат да отсрочат оставката на водача, защото към момента няма болшинство. Именно събирането му беше аргументът на Заев да остане на лидерския пост в партията. Така че контрааргументът му би бил събирането на нужното болшинство. Очаква се този път Централният съвет на СДСМ да одобри оставката му.

Ако това се осъществя, стартира процедурата по желание на нов ръководител на СДСМ. Според устава на партията след оставката стартира да тече период от 15 дни за оповестяване на вътрешнопартийни избори за нов водач. Той ще бъде определен на директни избори, с скрито гласоподаване на всички регистрирани членове. Очаква се на съвещанието да бъде избрана дата за гласуването.

Според Зеав новият партиен водач ще би трябвало да бъде номиниран за министър-председател на държавното управление. Най-сериозният претендент за поста в СДСМ е Димитър Ковачевски, заместник-министър на финансите и член на Изпълнителния съвет на партията. Заев издигна Ковачевски на срещата с Гаши.

Засега няма информация дали с изключение на Ковачевски ще има и други претенденти за водач на СДСМ, само че е несъмнено, че никой от настоящето партийно управление няма да се кандидатира за поста. След оставката на Заев ще се отдръпна и цялото партийно управление.

Заседанието на централния управителен орган на „ Алтернатива “, от своя страна, ще стартира един час преди съвещанието на Изпълнителния съвет на СДСМ. От партията споделят, че решението няма да влезе неотложно в действие, само че ще бъде тенденция за Централното заседание, което ще би трябвало да реши дали „ Алтернатива “ ще стане част от държавното управление. На срещата Гаши ще рапортува за диалога със Заев, причините „ за “ и „ срещу “ влизането в държавното управление. По неофициална информация превес ще имат подкрепящите влизането в ръководството. Съвпадението на съвещанието на двете партии съгласно „ Алтернатива “ е знак, че „ нещата са сложени на вярното място “.

От партията осведомят още, че влизането в държавното управление ще бъде обусловено от програмните задължения на „ Алтернатива “, т.е. от целите на партията, които Гаши показа на Заев на срещата предходната седмица.

„ Ако се реши да се даде тенденция да бъдем част от държавното управление, приоритет ще бъдат задачите на програмата ни “, споделя депутатът Скендер Реджепи.

На срещата със Заев Африм Гаши е изложил седем до осем претенции като изискване за влизане в държавното управление, в това число придържане към евроинтеграционния развой, правдивост, т.е. повторни процеси за, съгласно тях, няколко политически инсталирани случаи, за които би трябвало да има и задгранична експертиза. Сред настояванията са развиването на регион Липково, за обезпечаване на пари и помощ за трето дете, промени в правосъдната процедура, свързани със правосъдните реализатори, контролиране на сферата с казината.

***

Загреб. Специалният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар оцени, че в Босна и Херцеговина няма етнически проблем, а подобен със систематичната корупция, отбелязва електронното издание на сръбския вестник „ Политика “ .

В Загреб, където взе участие в срещата на Американо-адриатическата харта, Ескобар съобщи, че е по-загрижен за демографските и икономическите компликации в БиХ, в сравнение с за етническите проблеми в страната.

Американският посланик акцентира, че структурата с три съставни народа остава в основата на политиката на Вашингтон в БиХ.

„ Политическият консенсус може да бъде реализиран посредством лимитирани промени, а не посредством смяна на структурата на Дейтънското съглашение “, безапелационен бе Ескобар и добави, че Съединени американски щати сега работят с политически участници в БиХ за смяна на изборния закон, с цел да удовлетворят и трите народа в страната.

Ескобар означи, че не обича да приказва за наказания, тъй като „ не желае в района да се сътвори усещане, че Съединени американски щати са ангажирани най-вече със наказания “.

„ Санкциите съществуват, само че те няма да бъдат ориентирани против Република Сръбска и Федерацията или техните жители, а против корумпирани лица “, акцентира дипломатът.

Той добави, че сръбският член на Президиума Милорад Додик „ не е единственият, само че е най-актуалният проблем “ в БиХ.

***

Прищина. В рамките на срещата с президента на Албания Илир Мета министър-председателят на Косово Албин Курти акцентира, че чака Тирана да пази Прищина от офанзивите на Белград в интернационалните организации, оповестява електронното издание на вестник Gazeta Express .

Курти повтори, че не може да има „ Отворени Балкани “ със Сърбия, която остава затворена към Косово, отхвърля да признае нейните дипломи, персонални документи, удостоверения и митнически печати.

По отношение на разговора, подпомаган от Европейския съюз, Курти съобщи, че би трябвало да бъде концентриран върху взаимното признание сред Косово и Сърбия. Именно в тази връзка той прикани Албания да отбрани Косово от офанзивите на Сърбия в интернационалните организации и институции.

Коментирайки ръководството на обстановката с COVID-19, министър председателят на Косово сподели, че през ноември управляващите са докладвали единствено шест смъртни случая от инфекции и удостовери, че 1,6 милиона дози ваксини за сложени на жителите на най-младата страна на Балканите. Той сподели още, че въз основа на прогнозата на Централната банка на Косово ще има стопански напредък от 9,9 %.

Курти е разискал с албанския президент подготовката за взаимна среща на държавните управления на двете страни, която би трябвало да се организира в границите на днешния ден в Елбасан. Очаква се двете страни да подпишат 15 съглашения за съдействие.

***

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР