Атина. При пристигането на папа Франциск в Атинската архиепископия и

...
Атина. При пристигането на папа Франциск в Атинската архиепископия и
Коментари Харесай

Kathimerini: Папата се срещна с архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним и се извини за действията на католиците през вековете

Атина. При идването на папа Франциск в Атинската архиепископия и до момента в който той се придвижваше в централата на гръцката черква, възрастен духовник извика „ Папа, ти си разколник! “, преди да бъде отхвърлен от полицията, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini .

Това обаче e единственият отрицателен миг в срещата на папата с архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним. След частната си среща Франциск и Йероним отидоха в стаята на трона на архиепископията, където архиепископът сподели, че „ този ден от Вашето посещаване е изключително значим за Нас “, до момента в който папата стартира речта си, като поздрави Йероним с думите на ап. Павел, чиито стъпки следва Светият отец в своето апостолическо пътешестване до Кипър и Гърция– „ Благодат и мир от Бога ”.

По време на речта си архиепископ Йероним приказва за пандемията, околната среда и имиграцията, аплодирайки чувствителността на папата към въпроса, само че също по този начин сподели, че потоците би трябвало да спрат, като уточни потреблението на бежанците като оръжие от страни като Турция.

Йероним също загатна 200-годишнината от гръцката война за самостоятелност, заявявайки, че папите от тази ера са се дистанцирали от гръцката битка за независимост. „ Не желая да Ви разстройвам – сподели Йероним, – само че имам вяра, че измежду хората, които желаят да се назовават братя и сестри в Христос, най-хубавият език е честността. "

След словото си архиепископ Иероним подари на Франциск сребърна икона на Апостол Павел.

„ Историята има своята тежест и през днешния ден тук усещам потребността да възобновя извинението от Бог и от братята за грешките, направени от толкоз доста католици “, сподели папа Франциск в личната си тирада. Папата назова архиепископа „ брат “ и загатна както общите им апостолски корени, по този начин и предходната среща на двамата на остров Лесбос през 2016 година „ Сега се срещаме още веднъж, с цел да споделим насладата от братството и да погледнем към Средиземно море, което ни заобикаля освен като място, което ни тревожи и разделя, само че и като море, което сплотява “, сподели папата.

Напускайки архиепископията, папата се качи на наследник " Фиат " 500 и отиде до основната католическа черква на Атина, католическата катедрална базилика Свети Дионисий Ареопагит, където го чакаха католически епископи, монахини и монаси и доста правилни миряни. Много деца от разнообразни енории, които се събраха в двора на църквата, приветстваха, скандираха името му и развяваха флагове със специфичното лого на визитата му, в очакване на идването му.

Когато папата влезе в църквата, католическите песнопения бяха заглушени от овации, с които паството го поздрави.

„ Радвам се да Ви срещна на място, което е подарък, завещание на човечеството, върху което са построени основите на Запада “, сподели папата, откакто им благодари за топлото посрещане и по-късно още веднъж цитира Апостол Павел, призовавайки католиците, живеещи в Гърция, малцинство, наброяващо към 250 000 измежду население от близо 10,7 милиона, да не се обезкуражават от дребния размер на тяхната общественост.

„ Проучете историята на Павел в Атина “, сподели той. „ Е, скъпи мои – продължи той, – бих желал да ви кажа: " Благословете дребното и го приемете! ".

Папата приключи първия ден от визитата си с частна среща с членове на Братството на йезуитите в Апостолската нунциатура. В неделя той ще посети Лесбос за повторно, а следобяд той ще управлява Божествената литургия в концертната зала на Атина.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР