Атина. Очаква се премиерът Кириакос Мицотакис да обсъди целия спектър

...
Атина. Очаква се премиерът Кириакос Мицотакис да обсъди целия спектър
Коментари Харесай

Kathimerini: Мицотакис с визити в Русия и Израел през тази седмица

Атина. Очаква се министър председателят Кириакос Мицотакис да разиска целия набор от въпроси, засягащи Гърция и Русия, на срещата си в сряда с съветския президент Владимир Путин в черноморския курорт Сочи, написа Kathimerini .

Двамата мъже са се срещали преди, през май 2016 година, в Атина, когато Мицотакис беше новоизбраният водач на тогавашната опозиционна партия Нова Демокрация.

Във време, когато рецесията в Украйна заплашва още повече да утежни връзките на Русия със Запада, има прочут риск в срещата, отбелязва изданието. Но представители на Атина упорстват, че тя ще се концентрира извънредно върху двустранните връзки, като в същото време означават, че Гърция е член на Европейския съюз и НАТО, които „ образуват основата на нейната външна политика. Тя поддържа и почита решенията на тези организации “.

Същите държавни източници показват и дългогодишните връзки сред Гърция и Русия и твърдата поддръжка на последната за интернационалното морско право, в това число правото на Гърция да разшири своите териториални води, както и нейната позитивна позиция по кипърския въпрос.

Ден преди срещата си с Путин Мицотакис ще направи петчасово посещаване в Израел, с цел да взе участие в тристранната среща с домакините и Кипър.

Очаква се трите страни да разгласяват изказване по отношение на последните събития в Източното Средиземноморие.

Това ще бъде първата среща на Мицотакис с неговия израелски сътрудник Нафтали Бенет, който е на поста от юни, и президента Исак Херцог, който постави клетва предишния юли.

Израелското държавно управление анулира всички публични визити за тази и идната седмица заради появяването на Омикрон разновидността на ковид. Бенет обаче реши, че тристранната среща въпреки всичко ще се състои.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР