Атина и Скопие днес сложиха край на своя десетилетен спор

...
Атина и Скопие днес сложиха край на своя десетилетен спор
Коментари Харесай

Македония и Гърция подписаха историческия договор за името

Атина и Скопие през днешния ден сложиха завършек на своя десетилетен спор и подписаха контракта за новото име на Македония - Северна Македония.
На среща на брега на Преспанското езеро, на границата сред двете страни, под съглашението, слагащо завършек на разногласието, почнал преди 27 години, сложиха подписите си гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му сътрудник Никола Димитров.

Регионът претърпя задоволително премеждия, тъй че дано от през днешния ден нататък пеем радостни песни на Балканите, съобщи министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас.

" Ще се срещнем с големи провокации по пътя ни, само че имаме потребност да използван по ефикасен метод двустранните политики. Това са политики, основани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде изрично затваряне на една глава на разликите в района ", съобщи Ципрас.

Гръцкият министър председател означи, че е огромен обожател на балканския фолклор и музика. Днес пишем една нова ария дружно, съобщи той.

" Нашата цел е тази ария да празнува братството, триумфа, просперитета и положителните съседски връзки. Регионът претърпя задоволително премеждия, тъй че дано пеем радостни песни на Балканите ", безапелационен бе Ципрас.
" Поемаме първа стъпка към бъдещето. Народите ни имат потребност от това историческо събитие ", сподели още той.

" Колко прекрасен и възвишен исторически ден! Когато имаш храброст, религия и вяра можеш да повдигнеш планини. И ние в действителност поместихме планини. Днес слагаме завършек на един спор, на многогодишни разлики, които издигаха стена против другарските връзки сред двете ни страни ", съобщи от своя страна македонският министър председател Зоран Заев.
" Научихме, че би трябвало да учим от историята, а не да я повтаряме. Когато страните са в мир, подобен ще е и светът. Когато те са в мъка, страда и светът. Решението ни донесе другар, за който доскоро някои ни убеждаваха, че е враждебен. Заедно трасираме път за стратегическо партньорство. В района стигаме до нова действителност. Заедно сътворяваме районен съюз, фокусиран върху хората, жителите. Обединени устояваме, разграничени падаме ", добави той.
" С контракта, който подписваме през днешния ден, създадохме късмет, с цел да засилим съдействието, да улесним търговията, вложенията, придвижването на хора. Видяхме, че от изолираност и самоизолация нито една страна няма изгода. Искам да протегна ръка на съперниците на този контракт в двете страни . Европейската идея е демократично съдействие, което опонира на популизма и страха. И всички да знаят - съперниците на този контракт имат право на свое мислене, тъй като това е европейският фасон. Какъвто е и разговорът и това да дадем късмет на това решение. Всички наши сътрудници потвърдиха, че този контракт е крачка, с която нашите страни се излекуват от предишното и потеглят напред към бъдещето ", приключи речта си Заев.
В края на церемонията, след подписването на контракта, македонският министър председател алегорично смъкна вратовръзката си в символ на взаимност със Ципрас, прочут с това, че не носи вратовръзки, и я подари на гръцкия си сътрудник.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР