Атина. Гърция винаги трябва да следва многоизмерна външна политика в

...
Атина. Гърция винаги трябва да следва многоизмерна външна политика в
Коментари Харесай

Йоргос Катрунгалос: Гърция трябва да се стреми да бъде мост между ЕС и Русия

Атина. Гърция постоянно би трябвало да следва многоизмерна външна политика в интерес на нова архитектура в района и твърдо да се стреми да бъде мост сред Европейския съюз и Русия. Това съобщи пред сътрудник на ТАСС някогашният министър на външните работи на южната ни съседа и отговарящ в СИРИЗА по външнополитическите въпроси Йоргос Катрунгалос, разяснявайки резултатите от визитата в Руската федерация на премиера Кириакос Мицотакис.

„ За Гърция спазването на интернационалното право, в това число във връзка с Украйна, е и би трябвало да бъде приоритет. Но ние постоянно би трябвало да водим многоизмерна външна политика в интерес на нова архитектура в необятния район, твърдо да се стремим да бъдем мост сред нашия политически дом, който е Европейският съюз, и Русия, с която имаме дълги исторически и културни връзки “, сподели Катрунгалос.

Бившият първи посланик на Атина оцени позитивно резултатите от срещата на 8 декември в Сочи сред съветския президент Владимир Путин и Мицотакис, само че в това време разкритикува неотдавнашните антируски офанзиви от страна на редица гръцки водачи. „ Всяка гръцко-руска среща на върха е позитивна, в случай че способства за развиването на двустранните връзки, макар че сигналът, даден от Путин, че чака Гърция „ да прояви въздържаност като страна от НАТО “, беше явен. Положително бе и изказването на Мицотакис, че „ ще търсим деескалация, а не изразителност на напрежение “, макар че не мога да не отбележа, че последните изказвания както от него пред The Financial Times и The Washington Post, по този начин и от министъра на защитата, бяха направени в изцяло друг, невиждан за гръцките позиции, дух “, означи Катрунгалос.

Изявленията на гръцки политици

През ноември Мицотакис подчерва в изявление за английския вестник The Financial Times, че Европейски Съюз би трябвало да стартира „ нападателно въздържане “ против Русия поради военните й закани против Украйна, в противоположен случай рискува да загуби доверие в себе си като състезател във външната политика. През същия месец гръцкият министър председател в изявление за американския вестник The Washington Post изрази удовлетворение от Споразумението за взаимно съдействие в региона на защитата със Съединени американски щати и означи смисъла на пристанището Александруполис за прехвърлянето на войските на НАТО в Източната Европа. Според министър-председателя пристанището на Александруполис „ е естествена входна точка за войските на Съединени американски щати или НАТО в района на Източна Европа “.

В момента пристанището транспортира нови хеликоптери, които да бъдат ситуирани в разнообразни точки по Източния фланг на НАТО, в това число Гърция, и танкове за България и Румъния. Някои анализатори считат, че базата в Александруполис е ориентирана против Русия.

Гръцкият министър на националната защита Никос Панайотопулос изрази мнение на форума на НАТО в Естония през ноември, че Алиансът би трябвало да отговори на „ нападателните дейности на Русия “ и „ да се приготви за дълга битка в връзките си с нея “.

След среща с Путин в Сочи на 8 декември Мицотакис сподели, че „ Русия е част от европейската архитектура за сигурност “ и доста страни, в това число Гърция, се интересуват от нейното присъединяване в разговора с Европейски Съюз и НАТО. В същото време Мицотакис изрази угриженост от утежняването на обстановката в Украйна, като сподели, че Минските съглашения би трябвало да се съблюдават, наред с други неща.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР