Атина. Гърция се подготвя за това, което обещава да е

...
Атина. Гърция се подготвя за това, което обещава да е
Коментари Харесай

Greek Reporter: Световни лидер се стичат в Атина за военния парад по повод 200-годишнината от началото на национално-освободителната борба

Атина. Гърция се приготвя за това, което дава обещание да е впечатляващ боен церемониал, като централно мероприятие на празненствата във връзка 200-годишнината от експлоадирането на гръцкото въстание от 1821 година, довело в последна сметка до интернационална намеса и избавление на страната от османско робство, написа порталът Greek Reporter .

Парадът ще се организира пред голям брой задгранични сановници, които се чака да дойдат в Атина в сряда.

Събитията включват срещи на съветски, английски и френски чиновници с премиера Кириакос Мицотакис и държавна вечеря, проведена от гръцкия президент Катерина Сакеларопулу, и ще приключи с боен церемониал на Деня на независимостта на Гърция, 25 март.

Военният церемониал ще се състои пред гръцкия парламент и Паметника на незнайния боец на площад Синтагма в четвъртък сутринта.

Поради пандемията на ковид обаче първичната стратегия трябваше да бъде модифицирана и единствено някои елементи от въоръжените сили и силите за сигурност ще вземат участие. Въпреки това парадът се чака да бъде впечатляващ.

Нов съставен елемент на обичайния боен церемониал ще бъдат Евзоните на коне. Евзоните са известни със своята отличителна униформа, която е еволюирала от облеклата, носени от гърците от континенталната част и централен Пелопонес по време на битката с османците.

Кипърският президент Никос Анастасиадес и брачната половинка му Андре бяха посрещнати от министъра на образованието Ники Керамей на интернационалното летище в Атина във вторник вечерта.

Гръцкият министър председател одобри Анистасиадис в резиденцията Максимос в 11:45 в сряда сутринта.

Премиерът на Руската федерация Михаил Мишустин бе посрещнат на летището от министъра на финансите Христос Стайкурас в 14:00 часа в сряда. Мицотакис го одобри незабавно по-късно, в 14:30, още веднъж в Максимос.

По-късно в сряда Чарлз, принцът на Уелс и Камила, херцогинята на Корнуол, ще бъдат публично посрещнати от министъра на външните работи Никос Дендиас в 17:35 ч., Докато френският министър на защитата Флоранс Пари ще дойде в Атина в 19:05 ч.

Премиерът Мицотакис и брачната половинка му Марева Грабовски-Мицотакис ще приветстват всички посетители в обновената неотдавна Национална изложба в 18:15 часа в сряда, където министър председателят, министърът на културата Лина Мендони и шефът на Националната изложба Марина Ламбраки-Плака ще изнесат речи, последвани от с обиколка на Галерията.

На събитието ще участват още президентът Сакеларопулу, френският дипломат в Гърция Патрик Мезоньов, английският дипломат Кейт Смит, ръководителят на комитета „ Гърция 2021 “ Джана Анджелопулос-Даскалаки и брачният партньор й Теодорос Агелопулос и уредникът на музея Лувър Жан-Люк Мартинес

Процедурата на деня ще приключи с публична вечеря в президентското имение в 20:30 ч.

В четвъртък, Деня на независимостта на Гърция, интернационално приетото сопрано Анастасия Занис ще изпее националния химн, до момента в който гръцкото знаме се издигна на Акропола в 8:00 часа.

Ще последва литургия в митрополитската катедрала на Атина в 8:30 ч. сутринта, преди гала по поднасяне на венци на паметника на незнайния боец на площад Синтагма в 9:20 ч.

Военният церемониал ще стартира в 10:00, в наличието на всички политически и военни водачи и посетители.

След парада министър председателят Мицотакис ще се срещне с принц Чарлз в имението Максимос в 12:30 ч., преди отпътуването на последния в 14:45 ч.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР