Атина. Гърция иска да постигне напредък в процеса на интеграция

...
Атина. Гърция иска да постигне напредък в процеса на интеграция
Коментари Харесай

“Независиен“ : Гърция иска напредък в интеграционния процес на Северна Македония в ЕС

Атина. " Гърция желае да реализира прогрес в процеса на интеграция на страните от Западните Балкани и да се свика първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания, в случай че заложените критерии бъдат изпълнени ", съобщи представителят на гръцкото външно министерство Александрос Папайоану на брифинг в отговор на въпроса на кореспондента на Македонската осведомителна организация (МИА) от Атина, написа скопският вестник “Независен “

Папайоану повтори вижданията, изразени от гръцкия външен министър Никос Дендиас както по време на среща с хърватския си сътрудник предходната седмица, по този начин и с португалския външен министър преди два месеца във връзка с европейската вероятност на района.

„ Имаше изчерпателен диалог сред министъра на външните работи и неговия хърватски сътрудник по този въпрос и те подчертаха, че процесът на интеграция на Западните Балкани в Европейския съюз не би трябвало да се отсрочва. Това не е въпрос, който би трябвало да се подценява и бих желал да ви припомня, че това беше въпрос, който Дендиас повдигна на среща с португалския си сътрудник през януари, когато беше в Лисабон и обсъждаше целите на португалското председателство. Тогава Дендиас съобщи, че във всеки случай нещо, което би трябвало да се направи през тези шест месеца, е процесът (на интеграция на Западните Балкани) да продължи напред. „ Да не наподобява, че е затънал и е спрял. Трябва да има динамичност “, сподели представителят на гръцкото външно министерство.

Западните Балкани ще бъдат измежду настоящите тематики на идващия Съвет по външни работи на Европейския съюз в Брюксел в понеделник, само че не като обособена тематика за полемика.

Гръцкият външен министър Дендиас организира телефонен диалог с еврокомисаря по разширението Оливер Вархели, по време на който, съгласно Папайоану, са разискали последствията от пандемията по отношение на въпросите, свързани с разширението на Европейски Съюз и европейското съседство.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР