Атина. Гърция е стълб на стабилността в сложен регион“, според

...
Атина. Гърция е стълб на стабилността в сложен регион“, според
Коментари Харесай

Kathimerini: Държавният департамент обяви Гърция за „стълб на стабилността“ в региона, лидер в интеграцията на Западните Балкани в ЕС и НАТО и спасител на северните си съседи от руския газ

Атина. Гърция е „ дирек на стабилността в комплициран район “, съгласно „ Интегрираната държавна тактика “ на Държавния департамент на Съединени американски щати за своя съдружник в НАТО и страна-членка на Европейски Съюз, в която се признава, че позицията на страната в Източното Средиземноморие е от основно значение за националната сигурност на Америка и нейните енергийни цели, написа електронното издание на вестник Kathimerini .

„ Публичната и частната поддръжка, която Съединени американски щати оказа на Гърция по време на деветгодишната икономическа рецесия и по-скорошната миграционна рецесия, провокира поврат след десетилетия на антиамериканизъм “, се споделя в отчета, който вижда опция посолството на Съединени американски щати в Атина да култивира в допълнение двустранните връзки, изключително в областта на сигурността, вложенията и търговията.
„ Окуражавайки Гърция да развие ролята си в европейския енергиен бранш и да подтиква просветителната си промяна, посолството в Атина ще се бори с опитите на световните съперници да употребяват геополитическото значение на Гърция и структурните й уязвимости, с цел да дестабилизират района и да подбуден антизападни настроения “, се споделя още в документа.
Анализът на Държавния департамент е част от четиригодишна тактика, която обрисува целите на Вашингтон за създаване на общ набор от цели посредством координирано и взаимно обмисляне на напъните сред Държавния департамент и други американски държавни организации.

По-надолу са показани извадки от документа:

„ Гърция, член на Европейски Съюз и съдружник в НАТО, е дирек на стабилността в един комплициран район. Нейното състояние в Източното Средиземноморие, в непосредствена непосредственост до Балканите, Черноморския район, Северна Африка и Близкия изток покачва смисъла на Гърция за решение на целите на националната сигурност и енергетиката на Съединени американски щати. Публичната и частната поддръжка, която Съединените щати предоставиха на Гърция по време на деветгодишната икономическа рецесия и по-скорошната миграционна рецесия, провокираха превръщане на десетилетия на антиамериканизъм и неприкритост да се ангажират с огромни начинания. Посолството в Атина ще се възползва от тази опция да разшири обсега и дълбочината на нашите двустранни връзки, изключително във връзка с уговорките в региона на сигурността, вложенията, търговията и сред хората, в това число посредством основаването на стратегически разговор на високо ниво с Гърци. Мисията ще изиска от Гърция да продължи да уголемява ролята си в региона на сигурността и защитата в района и ще търси нови американски вложения и благоприятни условия за търговия. Насърчавайки Гърция да развие ролята си в европейския енергиен бранш и стимулирайки просветителната промяна, посолството в Атина ще се бори с опитите на световните съперници да употребяват геополитическото значение на Гърция и структурните уязвимости, с цел да дестабилизират района и да подбуден антизападни настроения “.

„ Ще окуражава дейното присъединяване на Гърция в укрепването на районната и световната сигурност и в отбраната на Америка и нейните ползи “.
„ Мисията ще продължи да предизвиква Гърция да поддържа и да играе водеща роля в интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз и НАТО и за спокойно разрешаване на районни разногласия и спорове. Отношенията на Гърция с Турция се утежниха след опита на турския държавен прелом през 2016 година и остават обтегнати от продължаващите миграционни потоци и упоритите разногласия към въздушните и морските пространства. Ще засилим продължаващия ангажимент на Гърция с Турция, с цел да подобрим двустранните връзки и да предотвратим инцидентна военна борба. Посолството в Атина ще прикани Гърция да приложи съглашението за името на Македония и ще насърчи продължаването на взаимните задължения по кипърския въпрос “.

„ Географското състояние на Гърция я прави основен състезател в напъните на Европейски Съюз и Съединени американски щати за повишение на европейската енергийна сигурност посредством диверсификация на източниците на природен газ в страните на север, които разчитат главно на съветски газ. Гръцкото държавно управление поддържа планове, които внасят неруски газ в Европа и е готово да развива личните си запаси от въглеводороди, поради откритите запаси в други региони на Източното Средиземноморие “.

„ Мисията ще търси капиталови благоприятни условия за американските компании, които ще понижат енергийната взаимозависимост на района от Русия и ще усилят тежестта на експертизата на Съединени американски щати във възобновимите енергийни източници “.

„ Подкрепа за дълготрайната икономическа непоклатимост на Гърция в еврозоната и увеличение на опциите за търговия и вложения за американските компании, като в същото време се ускори ролята на Гърция за напредъка на европейската енергийна сигурност “.

„ Мисията в Гърция ще продължи да укрепва двустранните връзки във връзка с енергетиката, защитата, правоприлагането и битката с тероризма, като в същото време се концентрира върху две съществени цели на дипломацията за поощряване на растежа и конкурентоспособността в Гърция - промяна и рационализация на просветителния бранш и противопоставяне на зловредното съветско и китайско въздействие. Образованието е ключът към бъдещия разцвет на Гърция. Настоящата система лимитира достъпа на студентите до взаимни стратегии с интернационалните институции и по-високи степени в чужбина. Мисията ще насърчи подобряването на ръководството и мениджмънта, отделени от политиката, и ще улесни развиването в Гърция на съвременна и ефикасна просветителна система “.

„ Нашите отлични двустранни връзки в региона на защитата и сигурността са от жизненоважно значение за способността ни да използваме поддръжката на Гърция във военни действия и проблеми, свързани с правоприлагането. Гърция е зает сътрудник в развиването на американските ползи в и отвън Гърция посредством активността на американската Военноморска база в Суда, Крит. Предвид високото равнище на връзките сред Съединени американски щати и Гърция, задачата ще упорства за разширение на двустранното съдействие, както и това в НАТО, в поддръжка на районния мир и непоклатимост. Гръцкото държавно управление поддържа задълбочаването на военното съдействие и Министерството на защитата предлага спомагателни места отвън залива Суда, с цел да поддържа американските военни интервенции в района и позволи влизането и напускането на американските сили по пътя към учения на НАТО посредством спомагателни пристанища. В ход е планирането на взаимна междуведомствена битка с тероризма, а държавното управление утвърди нашето искане за разполагане на безпилотни летателни апарати (БПЛА) и нов отряд специфични сили и личен състав в Гърция “.

„ Докато Гърция продължава да бъде една от осемте страни от НАТО, които харчат най-малко два % от Брутният вътрешен продукт за защита, икономическите ограничения за строги икономии доста понижават нейните отбранителни качества. Гръцкото държавно управление потърси финансова помощ от Съединени американски щати, с цел да балансира предишните задължения в региона на военните поръчки, като поддържа и модернизира сегашните си системи и платформи. Въпреки предизвикателните бюджетни въпроси, Гърция се ангажира да влага в модернизации на самолети F-16 и да продължи да поддържа и организира учения на НАТО, като от 2015 година харчи над 2 милиарда $. Новите стратегии за хеликоптерите Kiowa ще разширят опциите на Гърция и ще отворят вероятностите за Гърция да се трансформира в районен център на хеликоптерния потенциал на НАТО. По същия метод финансирането на 333 за специфичните сили на гръцката брегова защита ускориха битката с тероризма и оперативната съгласуемост в морската сигурност “.

„ За да се бори с опитите за дестабилизиране на района, задачата в Гърция ще поддържа демократичните институции, прозрачността в ръководството и самодейностите, които понижават задграничното въздействие в религиозните и културните сфери. Мисията ще продължи да насърчава мощни връзки сред Съединени американски щати и Гърция посредством междуличностни връзки. Образователните и културните стратегии на задачата в Гърция са ориентирани към младежите, девойките и идващото потомство водачи в бизнеса и гражданското общество, с цел да предизвикват позитивното виждане за връзките сред Съединени американски щати и Гърция и да предизвикват по-голямо гражданско съгласие. Посолството в Атина ще се концентрира върху стратегии за обществена дипломация, които притеглят вложения в науката и технологиите и предизвикват предприемачеството, с цел да помогне на Гърция да продължи по пътя си към икономическо възобновяване, крепко вкоренено в трансатлантическите институции и играе стабилизираща роля в района “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР