Атина. Броят на ваксинираните срещу коронавируса нараства и то с

...
Атина. Броят на ваксинираните срещу коронавируса нараства и то с
Коментари Харесай

Kathimerini: Гърците се консултират за ваксините с … монасите от Атон

Атина. Броят на имунизираните против ковид нараства и то с ускорени темпове. Скокът на случаите, смъртните случаи и интубациите, както и разширението на наложителната имунизация, засягаща повече специалности, а в този момент и цяла възрастова група – тези над 60 години – доведоха до доста нарастване на резервациите за първа доза, което демонстрира, че все по-голям брой хората оставят настрани скептицизма си поради боязън от заболяването или глобите или поради двете, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini

Безспорно има твърдо ядро от хора, които отхвърлят имунизацията. И, както схваща Kathimerini, мнозина са се обърнали към монашеската общественост на Света Гора (Атон) за съвет, поддръжка или удостоверение на техните вярвания против имунизацията.

Мъжете – единствено мъже имат право да посещават монашеската общественост в Северна Гърция – се стичат в манастири и скитове, с цел да търсят съвета на монасите. Жените, които не могат да отидат там пишат писма.

Един подобен духовник, Ефтимий, написа на жена сътрудник, която счита за игуменка, че му е мъчно да отговори на „ потока “ от писма, търсещи съвета му. Мъжете се редят на опашка всеки ден, даже преди зазоряване, пред килията му, с цел да попитат какво би трябвало да вършат по връзки на наложителната имунизация.

Ефтимий, именуван с почитание от вярващите, както всички висши монаси, Герон Ефтимий– Герон, което значи остарял човек и затова умен – дава отговор, че имунизациите са за тези, които се опасяват. Вярващите, прибавя той, знаят, че имат нещо по-силно от имунизациите: Светите Тайнства.

Ефтимий се счита за изключително значима фигура в придвижването срещу имунизациите, защото той се счита за правоприемник на почитаната фигура Герон Паисий, който умря през 1994 година Освен че дава препоръки персонално, по телефона или посредством преписка, той популяризира своите възгледи в интернет посредством уеб страница, поддържана от асистент. Тази уеб страница се смята за изключително нападателна против имунизацията.

Има доста други монаси, които проповядват против имунизацията и доста по-откровени в разпространяването на теории на конспирацията и критикуващи глобализацията и папата.

Влиянието на монасите се простира оттатък миряните: необятно се приказва, че свещеник, който наскоро влезе в новините за отхвърли да бъде приет в болница поради Covid-19, отстъпвайки едвам когато ситуацията му стана сериозно, е мощно повлиян от своя „ нравствен лидер “, атонския духовник.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР