Атина/Анкара. Турция е на път да ескалира напрежението с Гърция

...
Атина/Анкара. Турция е на път да ескалира напрежението с Гърция
Коментари Харесай

Protothema : Турция обяви планове за нови сондажи в Източното Средиземноморие

Атина/Анкара. Турция е на път да ескалира напрежението с Гърция още веднъж, написа атинското издание Protothema . Министърът на енергетиката Фатих Донмез разгласи, че сондажният транспортен съд „ Явуз “ скоро ще се върне „ към плановите си интервенции в Източното Средиземноморие “.

Както е известно, „ Явуз “ извършваше сондажи в ИИЗ на Кипър в продължение на доста месеци - от април до началото на октомври 2020 година, предизвиквайки мощна реакция от страна на Република Кипър и Атина.

Всъщност, когато тя напусна региона, формалното пояснение, обещано от турската страна, беше, че това се е случило, тъй като би трябвало да се извършат работи по поддръжката на плаващата сондажна платформа. Турският министър на енергетиката не посочи в коя морска зона на Източното Средиземноморие ще бъде ориентиран „ Явуз “.

Трябва обаче да се означи, че петстранната конференция по кипърския въпрос ще се организира в края на април.

По-конкретно, господин Донмез сподели: „ Оруч Рейс продължава своите сеизмични изследвания край крайбрежията на Анталия. Барбарос отиде за дълготрайна поддръжка и е в корабостроителниците в Тузла. „ Явуз приключва своето доставяне и скоро ще се върне към плануваната работа в Източното Средиземноморие “.

Както отбелязва Protothema, „ по-рано Ердоган провокативно повтори твърдата турска позиция, че Анкара няма да отстъпи от своята ревизионистка стратегия “.

„ С този нрав ние постигнахме триумф в Карабах, Кипър, Източното Средиземноморие и Егейско море “, съобщи президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в отговор на рецензиите в чужбина за неговата политика.

Ердоган непряко нападна страните от Европейски Съюз, заявявайки, че „ нито един от опитите на тези, които не зачитат суверенните права на Турция, за налагане на условия, които не са в сходство с етиката, закона, справедливостта и положителната воля, няма да има каквато и да е стойност в нашите очи “, сподели той.

Турският президент посочи още: „ От Сирия до Либия, от Карабах до Кипър и от Източното Средиземноморие до Егейско море, на всички места битката ни имаше триумф тъкмо поради този нрав “.

По създание Ердоган отговаряше на рецензиите на Държавния департамент за положението на човешките права в Турция и увеличаващото се напрежение в Егейско море и Източното Средиземноморие. Той даже разгласи критиците си за „ лицемери “.

„ Целта на това, да ни постановат критерии, които в никакъв случай не ползват за себе си, не е да насочи страната ни по съвременен и сполучлив път. Ние знаем прелестно, че задачата е да ни накарат да хабим повече време и сила. От отбранителната промишленост до енергийния бранш, от околната среда до правата на индивида и от политиката до гражданските свободи, до безчет образци, които сме изпитали на гърба си. Не сме удовлетворявали и няма да удовлетворим тези лицемери “, изясни турският водач.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР