Атанас Скатов е паднал на лагер 3 под К2. Въжето

...
Атанас Скатов е паднал на лагер 3 под К2. Въжето
Коментари Харесай

Последният скат на д-р Скатов

„ Атанас Скатов е паднал на лагер 3 под К2. Въжето се е скъсало. Преди малко от Alpine Adventure Guides оповестиха, че са намерили тялото на Наско. Сбогом! Били сме дружно на доста места, във времето, когато не бе и помислял да се качва на Еверест. Но го направи! Два пъти! Огромен човек! Огромен идеалист, който съумя да изкачи всеки един континентален отличник на планетата, както съвсем всички 14-хилядници. Това го направи поради вярата си - в себе си и в света. Вяра, която малко хора имат в дребната ни страна. " Това написаха в ранния следобяд на 5 февруари приятелите му от " Етюдите на София! " във фейсбук. По-рано осведомителните излъчвания оповестиха трагичната новина за кончината на нашия планинар доктор Атанас Скатов. 
Той от към месец сменяше позициите към К2 - втория по височина международен връх, считан за по-труден от първенеца Еверест и чакаше подобаващ миг и благосклонни метереологични условия, с цел да нападна К2. На 16 януари огромна група от непалски шерпи демонстрираха, че невъзможното е допустимо, като изкачиха единствения неизкачен през зимата осемхилядник. Тогава Скатов писа на страницата си във фейсбук, че това е исторически ден за алпинизма. На същия ден почина и Серджи Минготе. „ На слизане към базов лагер моя огромен другар, мотиватор и най-хубавия планинар, който познавам, Серджи падна и към този момент е в небесното царство...Не съм на себе си и не знам по какъв начин ще продължи тази експедиция... " - написа българският планинар.  Приятелите на починалия планинар от „ Етюдите на София " изброяват изкачените от Скатов върхове. Ето кои са те:връх Ухуру, 5895 м, Килиманджаро връх Елбрус, 5642 м, Кавказ  връх Аконкагуа, 6962 м, Анди  връх Еверест север, 8848 м, Хималаи (12-то българско изкачване)връх Карстенс пирамид, 4884 м, Индонезия връх Винсън масив, 4982 м, Антарктида връх Манаслу, 8163 м, Хималаи  (второ българско изкачване)връх Анапурна I, 8091 м, Хималаи   връх Даулагири, 8172 м, Хималаи  връх Макалу, 8485 м, Хималаивръх Лхотце 8516 м, Хималаи - (второ българско изкачване)връх Еверест юг, 8848 м, Хималаи     връх Денали, 6197 м, САЩвръх Чо Ою, 8188 м, Хималаи  връх Канчендзьонга, 8586 м, Хималаи  връх Гашербрум I, 8068 м, Каракорум  връх Гашербрум II, 8035 м, Каракорум  връх Даулагири 8172 m, Хималаи„ Това направи той - Атанас Скатов - за 7 години! За 7 години видя сметката на всичките! Покори ги. Изкачи ги. Човек, който преди този момент не се бе и замислял да се занимава с алпинизъм. Докато доста наши алпинисти биха се радвали и единствено на един, а не на съвсем цялата Хималайска Корона. Направи го! И това са обстоятелствата. Събудиха ме с новината, че е полетял в бездната, в опит да стане първият български планинар, който изкачва зимен К2 и единствено месец след първото нанагорнище в света изобщо. Нямам какво повече да прибавя. Това беше Атанас Скатов! Ще се забележим отатък небесните планини! ", написа на стената на „ Етюдите на София " във фейсбук. 
Атанас Скатов беше огромен другар на Списание 8. С наслаждение споделяше с чиателите мислите и чувствата от изкачването на всеки нов връх в неговия живот. Нека си напомним неговите споделяния пред читателите:
„ В планината ми е най-добре, то и името ми е такова – до неотдавна се сещах единствено за рибите скатове, само че скоро една другарка ме накара да се замисля, че може да идва от планинските. Само в планината се усещам уравновесен, спокоен, изпълнен с обич и благополучие. Тя ми оказва помощ да открия фини елементи от своя темперамент, да премислям върху живота и неговите закономерности. "


„ Целта ми е да показвам на повече хора, че има и различен метод на живот с изключение на най-разпространения. Че откакто човек, който в никакъв случай не е спортувал преди, може да се оправи с едни от най-големите натоварвания - височинния алпинизъм, значи и без скотски артикули се живее пълноценно. Даже е добре за физиката, за душeвността, за духа. Никой не би повярвал на един пълен фитнес треньор с огромно шкембе – и тук е същото. Мисля, че образецът е доста значим. Мечтите нямат цена и всеки, който успее да ги извършва, се усеща вдъхновен. Едва тогава може да е същински потребен на останалите. "
„ Но всеки връх е строго самостоятелен, има по-трудни и лесни моменти – зависи какво е времето, какво е твоето физическо и психическо положение, дали си спокоен. И най-лесният връх може да стане за теб сложен. И най-трудният може да качиш без проблем при хубаво време, в случай че си в добра кондиция. "
„ Имам доста хрумвания, доста фантазии. Има и по-трудни върхове. Питат ме няма ли да почна да върша 14-те осемхилядника – както няма българин, изкачил 7-те континентални първенци, нямаме представители и в този лист. Това също е положително предизвикателство за тестване на веганството и от дълго време съм се насочил към него. Сега последваща ми концепция е К2 – вторият по височина връх в света и един от 14-те осемхилядника. Но всичко зависи – аз не върша проекти в никакъв случай, очаквам нещата да се случат от единствено себе си, тогава е най-добре. "
„ Явно невъзможни неща няма! Щом искаш едно нещо, то се случва. Това също е една огромна част от моя план – освен веганството, а и да се покаже, че невъзможни неща няма – искаш ли едно нещо, полагаш ли задоволително труд, няма метод да не се случи. Стига да вярваш мощно и да полагаш нужния труд. Не върша всичко това просто по този начин, а огромната ми цел е да ревизира дали веганството е положително решение за човешката популация. "


Сбогом, Наско, Почивай в мир.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР