Атаките към кабинета и част от неудобните министри са се

...
Атаките към кабинета и част от неудобните министри са се
Коментари Харесай

Денков: Недосегаемите от закона удрят кабинета, засегнахме интересите им

Атаките към кабинета и " част от неуместните министри " са се засилили преди ротацията и повода за това е, че доста ползи на " недосегаемите от закона " са били прекратени от държавното управление. Това проучва при започване на днешното съвещание на Министерския съвет министър председателят Николай Денков.

" Днес държавното управление ще утвърди меморандум за съдействие с асоциация " Прозрачност без граници ". Този документ е продължение на главната линия в нашата управническа стратегия - противодействието на корупцията. Ще ни даде опция да пренесем ноу хау и на практика принадлежности за положително ръководство, системи за оценка на качеството и за бистрота при работа с публични запаси ", изясни Денков.

" Днешното решение ми дава мотив да подчертавам върху една истина, която изкуствени кавги се пробват да заглушат, а точно, че през последните 8 месеца България се отлепи от корупционното дъно, което обитаваше през годините на Прехода. Много ползи на недосегаемите от закона бяха наранени от прекъснатите корупционни схеми и ограниченията за бистрота на обществените разходи.

И това е причина за непрекъснатите офанзиви към кабинета и към част от неуместните министри, който се ускориха, с наближаването на ротацията. Темата за битката с корупцията мъчно си пробива път измежду звук от дребни кавги и дезинформация. Трябваше да станем очевидци на следващото ликвидиране с отпечатък на прогнили институции, за да осъзнаем за какво са значими битката с корупцията и правосъдната промяна ", сподели министър председателят.

" Ето няколко значими образеца за антикорупционни победи на нашето държавно управление, които се случиха макар жестоката опозиция - спряхме порочни инхаус поръчки на Държавната консолидационна компания за към 800 млн. лева и възстановихме предплатени суми и задължения, прекратихме схемата на " Капитан Андреево " и върнахме държавния надзор върху храните, които влизат в България.

Спечелихме епичната борба за Пловдивския панаир  и попречихме той да бъде подарен на почетния консул на Русия в България. Сложихме завършек на източването на хазната посредством пътни поправки, въведохме правила за финансиране на общините, с цел да не се раздават пари съгласно това какъв е цветът на кмета ", уточни Денков.

" Преобразихме метода, по който се разпределят средствата за спорт - в този момент те зависят от съответни критерии като население, брой спортуващи, налична инфраструктура, брой учебни заведения в региона. Въведохме бистрота в разпределянето на ваучери за образования и по този начин спасихме над 300 млн.  лева от ограничения със съмнителна успеваемост.

Вкарахме нова формула за регулация на цените на медикаментите като задължихме частните лечебни заведения да организират публични поръчки, спряхме остарялата скица за източване на НЗОК. Стартирахме конституционната промяна и спазихме уговорката си да се борим против безконтролната власт и да изградим правосъдна система, лишена от безотговорност. Всичко това се случи, тъй като в ръководството има основна смяна, даже рамкирана в сглобка ", безапелационен бе министър председателят. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР