Атаката срещу втория пенсионен стълб не е от вчера. Но

...
Атаката срещу втория пенсионен стълб не е от вчера. Но
Коментари Харесай

Мрежа от камикадзета атакува втората пенсия

Атаката против втория пенсионен дирек не е от през вчерашния ден. Но в случай че се вгледаме в имената на тези, които я водят, ще забележим ясна връзка. До безспорния началник на „ бойната група “ за оклеветяване на активността и резултатите на универсалните пенсионни фондове Любомир Христов стои свидната „ жертва” на тази активност - уволненият от поста обществен министър Бисер Петков, а до него компактно е синдикалистката Ваня Григорова, по-известна като „ Хубавото Ванче”.

Преди към месец Българската асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване - БАДДПО, е изпратила писмо, с което сезира КФН за медийни изявления и погрешни изказвания по отношение на активността на сдруженията за в допълнение обществено обезпечаване с създател Любомир Христов. Асоциацията се обърна към Надзора „ във връзка събитието, че от години, а в последните месеци изключително интензивно и с очевидно търсене на гласност. Конкретни лица, самоопределящи се за специалисти в региона на спомагателното пенсионно обезпечаване, непрестанно популяризират - посредством медийни изявления, погрешни изказвания по отношение на активността на сдруженията за в допълнение обществено обезпечаване и за поверените им за ръководство средства от осигурителни вноски на обезпечените лица”.

Преобладаващата част от тези публикации, които имат общ знаменател, а точно

искрено злонамерени внушения

и въвеждане в подвеждане на жителите по отношение на същността на спомагателното пенсионно обезпечаване, активността на сдруженията за в допълнение обществено обезпечаване и методиките за образуване на пенсиите на обезпечените лица, са с създател господин Любомир Христов.

По-нататък в писмото се цитират публикации с намерено враждебно отношение към втория пенсионен дирек.

Ето го и стила на Христов: „ Бягайте по-бързо от лъжците и измамниците, скупчили се в БАДДПО. Лесно е - със Заявление, подадено в Национална агенция за приходите. “

Освен разпространяването на погрешни изказвания по отношение на активността на сдруженията за обществено обезпечаване, господин Любомир Христов употребява тези публикации за

набиране на евентуални клиенти,

на които да дава финансови съвещания, защото той персонално показва на страницата си, че е съосновател и ръководител на ИДФК (Институт на дипломираните финансови консултанти - ).

Основателят на Института на дипломираните финансови консултанти Любомир Христов, явно вижда призванието си да придаде институционалност на офанзивите против фондовете. Но да забележим кой още е там? Сред преподавателския състав пръв измежду равните е различен един специалист, който „ системата уби”- доцент доктор Бисер Петков. По-точно министър председателят Бойко Борисов го уволни за часове.

Решението на министър-председателя да се раздели със обществения министър в третия си кабинет беше дефинитивно. Причината за аления картон на Петков бяха забавените правила за погашение на така наречен втори пенсии на хората, родени след 31 декември 1959 година, което би трябвало да стартира от 2021 година. Заради забавения план 200 000 дами сред 55 и 59 години изпуснаха периодите да трансферират (ако желаят) партидите си от частните фондове към Национален осигурителен институт. Тогава за първи път бе пуснато в послание догатката, че

две пенсии са по-малко от една,

което сътвори публично напрежение.

Оказва се, че Любомир Христов, създателят на фразата „ две пенсии са по-малко от една “ е приел с удоволствие съратника си в битката с частните пенсионни схеми Бисер Петков. Интересно е, че в обществено наличните биографии на Петков, на никое място не се загатва преподавателската му активност в ИДФК. Дали е тенденциозен пропуск или пък не е задоволително влиятелно за богатата му административно-политическа и преподавателска активност - не знаем.

След оставката си Петков се връща и на най-старото си работно място – като учител в Университета за национално и международно стопанство. Там той оглавява катедра „ Икономика на търговията” във факултет „ Икономика на инфраструктурата”. Всичко това може да се види на формалния уебсайт на УНСС.

Докторант в УНСС е и единствената жена-камикадзе в бойната група за непрекъснати офанзиви над частните пенсионни фондове – Ваня Григорова, по известна като „ Хубавото Ванче”, като се приказва, че самият Петков й е теоретичен началник. Не е ясно единствено за какво тя е в този си статут, откакто от формалната й автобиография, оповестена в блога ѝ, излиза наяве, че е записала докторантурата през 2015 година. Тоест - законовият период, даже в качеството й на задочник, от дълго време е изминал.

И най-после - най-скандалното! Наша инспекция в Национална организация за професионално обучение и образование демонстрира, че ИДФК на Любомир Христов няма регистрация. Нещо повече специалността „ Дипломиран финансов консултант”

не съществува в листата на специалностите.

Може и това е повода бизнесът с образование на ДФК да не върви изключително добре, тъй като в регистъра на уеб страницата на ИДФК има единствено 25 дипломирани финансови консултатни в пет града в цялата страна, а институтът работи от 2010 година

Причината за ниския интерес може би се корени и в големите такси, против които наливат познания Христов и Петков. Всеки „ предмет” си има цена, а общата сума за трите семестъра и финалният модул в програмата, надвишава 2500 лв.. Сума, на която могат да завидят доста платени специалности и в УНСС, и в Софийския университет. Още по-интересно, когато става въпрос за труженик на ниските такси е, че за провежданите изпити има спомагателни такси настрана от сумата за цялото образование, като общо за целия курс на образование те са 750 лв..

Дали пък тези преградни цени и нищожния напор към нелицензираното просветително тяло не карат преподавателите в него да се

радикализират за офанзиви против втория дирек

на пенсионната система в България? Интересен въпрос е също дали Христов е предложил на пенсионните фондове скъпата услуга на института си и не са ли офанзивите против тях разследване на техния отвод.

И на цената на какво? Едва ли може да предположим, че претекстовете на тройката да работи против втория дирек на пенсионната система са свързани само с чистата и свята задача да бъдат защитени обезпечените в повсеместен фонд от възможни бъдещи загуби...

В последна сметка, водени от своя комерсиален интерес и може би чисто човешко отчаяние те едвам ли се интересуват от вероятните последици от техните дейности. Сигурно е, че в случай че фантазията им да подкарат незабавно и всеобщо хората да си подарят персоналните партиди на страната се сбъдне, то фондовете ще бъдат принудени да „ развържат “ стотици милиони левове от своите активи. Едно е несъмнено, че това ще докара до незабавен колапс на Българската фондова борса, с всички последици за стопанската система на страната от това.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР