Астрономите откриха невъзможната“ планета BD+20594b в съзвездие Овен, чиято плътност

...
Астрономите откриха невъзможната“ планета BD+20594b в съзвездие Овен, чиято плътност
Коментари Харесай

Учените намериха „невъзможен“ двойник на Земята

Астрономите откриха „ невъзможната “ планета BD+20594b в съзвездие Овен, чиято компактност – 7,89 грама на кубически сантиметър – приказва, че тя се явява великански аналог на Земята, а не сходство на Нептун, както предсказва теорията.

Това излиза наяве от публикация, оповестена в електронната библиотека на Корнуелския университет – arXiv.org.

В последните години учените са намерили десетки и стотици огромни планети отвън рамките на Слънчевата система, чийто диаметър няколко пъти надвишава аналогичния за Земята.

Тяхното изобретение е породило редица разногласия какво се явяват – огромни каменисти планети, по този начин наречените супер-Земи, или дребни сходства на Нептун и прочие газови колоси.

Проблемът, както изяснява Нестор Еспиноза (Nestor Espinoza) от Католическия университет на Чили в Сантяго, се заключава в това, че точното премерване на масата на сходни планети е извънредно затруднено.

Телескопи от рода на „ Кеплер “, следящи за спадането в яркостта на звездата при прекосяване на планета по нейния диск, не могат да вършат това по принцип, а спектрографи от рода на HARPS, следящи изместванията в спектъра на светилото под действието на привличането на планетата, дават извънредно неточни оценки или изискват прекомерно дълги наблюдения.

И въпреки всичко прочут набор от данни въпреки всичко бил събран за последните 10 години. На негова основа планетолозите предходната година заключили, че всички планети, чийто радиус 1,6 пъти надвишава половината от диаметъра на Земята, се явяват мини-Нептуни, а не супер-Земи. Еспиноза и сътрудниците му намерили директно опровергаване на тази доктрина, като препроверили данните, събрани от „ Кеплер “ след неговото „ възкресение “ при наблюдения на съзвездие Овен напролет предходната година благодарение на спектрографа HARPS.

Супер-Земя, сходна на Нептун. © H. Lammer

В тези данни учените намерили следи от съществуването на извънредно огромна планета край слънцеподобната звезда BD+20594, ситуирана единствено на 500 светлинни години от Земята. Този обект, както демонстрират изчисленията на откривателите, има диаметър към два пъти по-голям от земния, а масата му е към 16 пъти по-висока от тази на нашата планета.

Подобни индикатори значат, че плътността на планетата BD+20594b е доста по-висока от земната и е към 7,9 грама на кубически сантиметър, което еднопосочно изключва опцията тя да се явява мини-Нептун, различен тип газов колос или планета океан.

Живот на тази гигантска планета надали съществува – на нея изцяло отсъства атмосфера, която евентуално е била унищожена още по време на раждането на тази звездна система преди 3,3 милиарда години, сочат изчисленията на учените. Освен това самата BD+20594b се намира прекомерно покрай звездата и прави едно завъртане към нея за 423 дни, което изключва опцията за битие на течна вода на нейната повърхнина.

Откриването на BD+20594b връща интереса към полемиката за опцията за битие на по този начин наречените хипер-Земи – каменисти планети, чиято маса е десетки пъти по-голяма от земната.

Неин единствен представител до през днешния ден беше планетата „ годзила “ Kepler-10c, която относително скоро беше „ разжалвана “ в мини-Нептун след наново премерване на масата.

Както се надяват Еспиноза и сътрудниците му, успоредното проучване на BD+20594b и Kepler-10c ще помогне на учените да схванат за какво сходни една на други планети могат да наподобяват толкоз друго, и по този метод да подобрят нашите шансове за разкриване на пълностоен двойник на Земята.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР