Астрономите, които стоят зад най-мащабното досега търсене на извънземен живот,

...
Астрономите, които стоят зад най-мащабното досега търсене на извънземен живот,
Коментари Харесай

Учени, търсещи извънземни, изследват радио излъчване от близка звезда ВИДЕО

Астрономите, които стоят зад най-мащабното до момента търсене на извънземен живот, проверяват завладяващо лъчение на радиовълни, което наподобява идва от Проксима Кентавър, най-близката звезда до нашето слънце, предават международните информационни организации.

Лъчът радиовълни е уловен по време на 30-часово наблюдаване от телескопа Parkes в Австралия през април и май предходната година. Анализът на излъчването не открива земен провинен, като наземно съоръжение или преминаващ сателит.

Обичайно е астрономите в плана за 100 млн. $ да виждат странни радиовълни, само че до момента всички се дължат на човешка интервенция или естествена източници.

Последният "сигнал " евентуално също ще има пояснение, само че посоката на тесния лъч, към 980MHz и очевидното изменение на честотата му, в сходство с придвижването на планетата, провокира интерес. Сега учените приготвят отчет за лъча, наречена BLC1, за Breakthrough Listen - план за търсене на доказателства за живота в космоса.

Лъчът, който наподобява е Проксима Кентавър, алено джудже на 4,2 светлинни години от Земята, не е видян от първичното наблюдаване, съгласно лице от астрономическата общественост. "Това е първият сериозен претендент след "Уау сигнала ".

"Уау сигналът " е временен теснолентов радиосигнал, засечен по време на търсене на извънземен разсъдък - Сети, от Обсерваторията "Голямото ухо " в Охайо през 1977 година Необичайният сигнал получава името си откакто астрономът Джери Еман написа "Уау! " до данните.

Стартиран през 2015 година от Юри Милнър, вложител в науката и технологиите със седалище в Силициевата котловина, планът Breakthrough
Listen слуша милионите звезди най-близо до Земята с вярата да открие инцидентни или умишлени непознати радиосигнали. Десетгодишните старания бяха оповестени в Кралското общество в Лондон, когато починалият Стивън Хокинг разгласи начинанието за "критично значимо ".

По време на събитието Хокинг, който видя бъдещето на човечеството в звездите, сподели: "Човечеството има дълбока потребност да изследва, да учи, да знае. Случва се и да сме общителни същества. За нас е значимо да знаем дали сме сами в тъмнината. "

Предизвикателството за астрономите от Breakthrough Listen и други, отдадени на намирането на образован живот в небесата, е да открият евентуални "технологични подписи " измежду многото радиовълни от съоръжение на Земята, естествени галактически феномени и орбитален хардуер, който обикаля планетата. Това не е лесна задача.

През 1997 година американският "ловец на извънземни " Джил Тартер, която е ентусиазъм за героя Ели Ароуей във кино лентата "Контакт ", откри евентуален сигнал, само че по-късно се откри, че това са излъчвания от антена на галактическия транспортен съд "Сохо ", взаимна задача за наблюдаване на слънцето от НАСА и Европейската галактическа организация.



Макар и прекомерно слаба, с цел да се види с невъоръжено око, Проксима Кентавър се следи от астрономите. Известно е, че към две планети обикалят към звездата. Едната е газов колос, а другата се счита за каменист свят, към 17% по-масивен от Земята. Известна като Проксима Б, планетата обикаля своята звезда на всеки 11 дни и се намира в по този начин наречената "обитаема зона ", където температурата е подобаваща за течна вода.
Но това не значи, че водата участва на Проксима Б. Въпреки явно уютното си местонахождение, планетата може да бъде враждебна към живота. През 2017 година учените от НАСА използваха компютърни модели, с цел да покажат, че в случай че Проксима Б има сходна на Земята атмосфера, тя елементарно може да бъде отстранена от интензивната радиация и слънчевите изригвания, освободени от звездата. При сходно лъчение планета на 4 милиарда години може да загуби цялата си атмосфера за 100 милиона години.

Пит Уордън, някогашният шеф на Изследователски център на НАСА в Калифорния разяснява, че е значимо да се изчака и да се види какво е заключението на учените в плана: "Екипът на Breakthrough Listen е разкрил няколко необикновени сигнала и деликатно проверява. Тези сигнали евентуално са разстройства, които към момента не можем да разбираем изцяло. В момента се прави спомагателен разбор. "

Други са меко казано внимателни. "Шансовете "срещу ", това да е неестествен сигнал от Проксима Кентавър наподобяват зашеметяващи ", разяснява Луис Дартнел, астробиолог и професор по научни връзки в Уестминстърския университет.

"От толкоз дълго време търсим извънземен живот и концепцията, че той може да се окаже на прага ни, в идната звездна система е прекомерно необикновено.
"Ако там има образован живот, той съвсем несъмнено би се популяризирал и доста повече в галактиката. Шансът единствените две цивилизации в цялата вселена да са съседи, измежду 400 милиарда звезди, е безусловно отвън границите на рационалността. "

Не единствено статистиката наподобява зле. Проксима Б е толкоз покрай своята звезда, че е заключена сходно на Луната към Земята. Едната страна е безконечен ден, другата е във безконечен мрак. "Трудно е да си представим по какъв начин може да има постоянна климатична система и всички неща, които би трябвало да получите от бактерии, които са издръжливи, до интелигентни скотски форми, които сигурно не са ", добави Дартнел. "Но ми се желае да се окаже, че бъркам. "

Има ли някой там?

1899 година
Търсенето на живот другаде е дълго и надълбоко непродуктивно, най-малко във връзка с опитите за намиране на извънземни цивилизации. В края на XIX век сръбско-американският откривател Никола Тесла има вяра, че е прихванал радио известия от Марс. Доколкото учените знаят от безчет наблюдения и десетилетия визити на роботизирани сонди - на Марс няма живот.

1967 година
Астрофизикът Джоселин Бел Бърнел претърсва данни от нов радиотелескоп, когато вижда необикновен сигнал. Той е слаб, само че непрестанно се повтаря. След като изключва намесата от земни източници, екипът се замисля за "малки зелени човечета ". Истинският източник се оказва пулсар, въртяща се неутронна звезда, която излъчва лъчи радиовълни като галактически фар.

1977 година
Случва се в годината на "Междузвездни войни ", когато Джери Еман, астроном при радиотелескопа "Голямото ухо " на държавния университет на Охайо, открива нещо любопитно, до момента в който сканира небесата за извънземни излъчвания. Телескопът следи група звезди, наречена Чи Стрелец, когато записва 72-секунден подтик на радиовълни. Еман огражда данните и написа "Уау! ", като дава и името на сигнала. Учените са предложили доста вероятни източници, само че сигналът си остава непонятен.

2003 година
Проектът Сети, управителен от Калифорнийския университет в Бъркли с наблюдения от радиотелескопа Гриун Банк и неотдавна рухналия телескоп Аресибо, също открива завладяващ сигнал. Избухване на радиовълни от 1420MHz, известно като SHGb02+14a, следено е три пъти, преди да изчезне. Сигналът се намира в тихата зона "водна дупка " на електромагнитния набор, която учените считат за привлекателна за извънземни цивилизации за лъчение на междузвездни сигнали.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР