Астрономи от университета на Уоруик се натъкнаха на екзопланета, наречена

...
Астрономи от университета на Уоруик се натъкнаха на екзопланета, наречена
Коментари Харесай

Астрономи откриха екзопланета с най-краткия орбитален период въобще

Астрономи от университета на Уоруик се натъкнаха на екзопланета, наречена NGTS-10b. Тя приключва цялостно въртене към звездата си единствено за 18 часа, което я прави екзопланетата с най-краткия орбитален интервал, който изобщо сме следили.

NGTS-10b се намира в звездна система на към 100 светлинни години от Земята. Планетата е с към 20% по-голяма от Юпитер и повече от два пъти по-масивна. Звездата има радиус 70% от нашето Слънце и е с към 1000°C по-студена от него. Планетата обаче орбитира толкоз покрай звездата, че евентуално един ден ще бъде унищожена от нея.

Откритието беше регистрирано в месечните вести на Кралското астрономическо общество. „ Радваме се да обявим откриването на NGTS-10b, планета с извънредно по-кратък интервал, която е с размер на Юпитер, обикаляща към звезда, която не е прекомерно друга от нашето Слънце ”, споделя в изказване водещият академик доктор Джеймс Маккормак.

„ Въпреки че на доктрина горещите планети от вида на Юпитер с къси орбитални интервали (по-малко от 24 часа) са най-лесни за разкриване заради размера им и честите преноси, те се оказаха извънредно редки. От стотиците планети от този вид, известни сега, има единствено седем, които имат орбитален интервал по-малко от един ден “, добавя доктор Маккормак.

Планетата е покрай дистанцията, в което звездата ѝ би я раздрала, което я прави неповторим обект за проучване. Газови колоси като тези не са покрай звездата си; или се движат там в ранните стадии в процеса на образуване на системата заради взаимоотношения, или са изтласкани напред заради взаимоотношения с други планети. Бъдещите наблюдения могат да открият какъв е казусът с NGTS-10.

„ Всичко, което знаем за образуването на планетата, ни споделя, че планетите и звездите се образуват по едно и също време. Най-добрият модел, който имаме, допуска, че звездата е на към 10 милиарда години и ние одобряваме, че и планетата е на толкоз. Или я виждаме в последните стадии от живота ѝ, или по някакъв метод е в положение да живее тук по-дълго, в сравнение с би трябвало “, изясни съавторът доктор Даниел Байлис.

Екипът възнамерява да следи този отдалечен свят с високо прецизни принадлежности, с цел да наблюдава даже дребни промени в орбитата му. „ През идващите 10 години може да се види спиралата на тази планета. Ще можем да използваме NGTS за наблюдаване на това в продължение на десетилетие. Ако забележим, че орбиталният интервал стартира да понижава и планетата стартира да стопира, това би ни споделило доста за структурата на планетата, която към момента не знаем “, заключи доктор Байлис.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР