Астрономи наблюдаваха най-далечния обект в Слънчевата система, който е на

...
Астрономи наблюдаваха най-далечния обект в Слънчевата система, който е на
Коментари Харесай

Астрономи откриха най-далечния обект в Слънчевата система

Астрономи следиха най-далечния обект в Слънчевата система, който е на 120 астрономически единици от Земята, съобщи Асошиейтед прес. Досегашният рекордьор беше планетата-джудже Ерида, която е на 96 астрономически единици от Земята. Плутон, за съпоставяне, е на 34 астрономически единици от нас. Една астрономическа единица е равна на междинното разстояние сред Земята и Слънцето (приблизително 150 милиона км).

Космическият обект е толкоз надалеч и се движи толкоз постепенно, че орбитата му ще бъде избрана чак след няколко години, сподели Скот Шепърд от института " Карнеги ". При скоростта, с която се движи, той може да прави една обиколка към Слънцето и за 1000 години.

Скот Шепърд и екипът му са следили планетата-джудже през ноември с телескоп на Хавай. Откритието е доказано с телескоп в Чили. Астрономите са нарекли краткотрайно обекта " Далечен " (Farout). Откритието разгласи Центърът за дребни планети към Международния астрономически съюз.

Най-отдалеченият обект в Слънчевата система е с диаметър към 500 км. Формата му е кръгла. На цвят е розов, което демонстрира, че на него има доста лед.

Астрономите са създали откритието, до момента в който са търсели хипотетичната планета Х, която се счита, че обикаля Слънцето надалеч зад Плутон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР