Астероидният пояс, намиращ се между орбитите на Марс и Юпитер

...
Астероидният пояс, намиращ се между орбитите на Марс и Юпитер
Коментари Харесай

Останките от няколко планети са формирали астеродидния пояс



Астероидният пояс, намиращ се сред орбитите на Марс и Юпитер евентуално е резултат от конфликти на пет или шест дребни планети в ранния интервал от развиването на Слънчевата система. Това настояват учени Университета на Флорида, Съединени американски щати.

Според тяхно изследване най-малко 85 на 100 от към 200-те хиляди обекта в във вътрешния астероиден пръстен (т.е. обектите които са по-близо до орбитата на Марс) са с подобен генезис, а останалите 15-ина също носят белезите на тези антични галактически тела.

“Тези едри тела се движат със забележителна скорост, тъй че, несъмнено, ние сме загрижени за това какъв брой и какви материали има в тях – споделя Стенли Дърмот, началник на екипа. Ако в миналото някое от тях се насочи към Земята и ние желаеме да го отклоним, то би трябвало да знаем каква е неговата природа.”

Учените са разкрили, че орбитите на метеоритите зависят от техните размери. Това подсказва, че разликите в състава на метеоритите, открити на Земята (повечето от телата които падат на планетата са точно от астероидния пояс) са разследване от еволюционни промени, зародили в няколко огромни галактически тела, съществували преди 4 милиарда години.

Според Дърмот, откритието е значимо за разбирането на градежа на нашата лична планета. Той добавя още, че не би се учудил в случай че целият астероиден пояс съставлява остатъци от въпросните планетоиди.



Сблъсъците сред разнообразни галактически тела са били нещо всекидневно за младата Слънчева система. След разпадането на планетоидите техните парчета не са оформили нова планета поради гравитационново влияние на Юпитер.

Интересно е да се добави още, че съгласно една от хипотезите естественият сателит на Земята също е разследване от сходен конфликт. Според модела за стремително образуване на Луната обектът, който се с сблъскал младата планета Земя, е бил с размерите на Марс. Този предполагаем обект постоянно бива именуван Тея.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР