Астероид, който бе открит в орбитата на нашето Слънце през

...
Астероид, който бе открит в орбитата на нашето Слънце през
Коментари Харесай

Астероид, открит през изминалата година, се оказа нещо далеч по-интересно

Астероид, който бе открит в орбитата на нашето Слънце през декември 2017 година, разкри една приятна изненада – той не е един, а цели два, заключени в своята бинарна орбита към съвместен център на гравитация, написа Science Alert.

Обектът е наименуван 2017 YE5 и e видян за първи път на 21 декември 2017 година По това време той е бил под подобен ъгъл, че учените не са могли да схванат дали става дума за два обекта или за два изпъкнали детайла, съединени между тях от по-тънка част, какъвто е казусът с кометата 67P/Чурюмов-Герасименко.

В края на юни обаче двата метеорита се приближиха до най-близката си част до Земята по време на елиптичното си странствуване към Слънцето – на разстояние от към 6 млн. километра. Именно тогава учените съумяват да създадат новото изобретение. Те доближават до заключението, че двата метеорита правят цялостна орбита един към различен на всеки 20-24 часа.

Оптичните наблюдения, измерващи яркостта на бинарния метеорит, удостоверяват находките, направени от обсерваториите „ Грийн банк “ (Западна Вирджиния) и „ Аресибо “ (Пуерто Рико).

Според астрономите почти 15 % от всички близкоземни метеорити, огромни над 200 метра на широчина, са бинарни. Те нормално се състоят от един по-малък и един по-голям обект.

Някои (макар и рядко) са тройни, като да вземем за пример метеоритът Florence, който прелетя край Земята през август и септември предходната година, съпроводен от двата си по-малки спътника.

2017 YE5 обаче е специфичен – и двата обекта са към 900 метра на широчина, което значи, че са почти идентични по мярка. При първичните наблюдения на яркостта учените са предположили, че са по-малки, което значи, че двойката не отразява светлината изключително добре.

Всичко това може и да значи, че двата обекта в началото са били разграничени, само че в някакъв миг са били привлечени един към различен в една обща орбита.

Учените занапред ще учат 2017 YE5 по-подробно. Астероидът прави своята орбита към слънцето за 1730 дни (4,74 години). По отношение на галактическите мащаби това е равнозначно на едно най-обикновено намигване. А и когато се върне още веднъж при нас в най-близката си точка, е допустимо да имаме още по-усъвършенствани технологии, които да създадат надалеч по-точно измервания.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР