Асоциацията за инсулт и афазия стартира националната си кампания Всяка

...
Асоциацията за инсулт и афазия стартира националната си кампания Всяка
Коментари Харесай

Инж. Дорина Добрева: Инсултът е предотвратим, лечим и победим 

Асоциацията за инсулт и афазия започва националната си акция " Всяка минута е скъпа! Научи признаците на инсулта “. Инициативата е във връзка 29 октомври, Световния ден за битка с инсулта. Целта на акцията е да се покачат познанията на обществото за признаците на инсулта и вярното държание при тяхното определяне.  

Това, което знаем за инсулта е, че той е предотвратим, лечим и победим. Таза приключва всяка наша акция. Това, което обаче българското общество към момента не знае, за жал, са добра известност на признаците и сериозен фокус към рисковите фактори, които могат да доведат до предварителна защита на това заболяване. Това сподели за предаването " Нюзрум “ по Радио " Фокус “ председателят на Асоциацията за инсулт и афазия инж. Дорина Добрева.  

Тя изброи признаците на инсулта: " Забелязва се леко увисване на лява или дясна половина на лицето, т.е. едно характерно деформиране на усмивката. Трябва да помолите индивида да се усмихне. Ако не може да направи това или устата му е изкривена в едната посока – това е единият признак. Другият е изтръпване или изнемощялост на една от двете ръце и неспособност да ги задържи паралелно за по-продължително време. Третият признак е заваляне на речта, на говора, или неспособност потърпевшият да ви отговори на напълно обикновен въпрос, да вземем за пример: " Какъв ден е през днешния ден? “ или " Как се казваш? “, или да повтори простичко изречение по ваша молба. При съществуване на един от тези признаци е належащо близките или околните да позвънят неотложно на тел. 112 и да уведомят Бърза помощ, че се касае за инсулт “.    

По думите й бързата и навременна реакция може да предотврати инсулта. 

" Неслучайно мотото на нашата акция е: " Всяка минута е скъпа! “, тъй като при забелязване на признаци на инсулт и бързо отклоняване на пациента в близка неврологична клиника, в която се организира съответно и съвременно лекуване, би могло да се предотврати сериозна инвалидизация и да се избави човешки живот “, изясни инж. Добрева.  

По думите й методът, по който може да се защищити всеки един човек, е положително познаване на рисковите фактори.  

" Основен рисков фактор продължава да бъде високото кръвно налягане – по-скоро нелекувано и погрешно проследено кръвно налягане, т.е. непознаване на релацията сред инсулт и високо кръвно налягане. Освен това – аритмията при хората също може да бъде сериозен рисков фактор. Заседналият метод на живот, тютюнопушене и несъразмерната приложимост на алкохол са фактори, които имат извънредно съществено отношение като опасности за мозъчно-съдов случай. Те могат да бъдат елементарно изменени с малко предпочитание и задоволително знание “, разясни ръководителят на Асоциацията за инсулт и афазия.  

" България се намира на челно място с 45 000 българи, които всяка година се сблъскват с инсулта. Голяма част от тях претърпяват, само че излизайки от болница те са инвалидизирани. Обществото ни е дебитор във връзка с предварителната защита, с цел да спрем тази цифра да пораства “, безапелационна бе тя.  

От ефира на " Фокус “ инж. Дорина Добрева прикани всички хора: " Да се срещнат със признаците, с цел да знаят по какъв начин да оказват помощ. Всеки четвърти е заплашен през живота си от инсулт. Колкото повече разпространяваме тази информация и сме потребни на себе си и на околните си, толкоз по-малко българи ще страдат от инсулт и обществото ни ще бъде по-здраво и пълноценно. Надявам се нашата акция да бъде по този начин сполучлива, както и в предходните години – да имаме повече сподвижници и съидейници, и резултатът да бъде измерим. А този резултат може да бъде единствено един – по-малко българи, които страдат от инсулт, повече щастливи фамилии, повече хора, които са се завърнали след инсулт още веднъж на работа и са пълноценни “. 

Всеки може да се свърже с Асоциацията за инсулт и афазия на националния номер 0700 11 404 и на уеб страницата: https://stroke.bg/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР