Асоциацията на университетските болници, председателствана от проф. Красимир Иванов, излезе

...
Асоциацията на университетските болници, председателствана от проф. Красимир Иванов, излезе
Коментари Харесай

Проф. Иванов: Да се насочим към истинските проблеми, заплатите на шефовете на болници се определят по разписани правила

Асоциацията на университетските лечебни заведения, управлявана от проф. Красимир Иванов, излезе с позиция по отношение на тематиката за размера на заплатите на шефовете на лечебните заведения за болнична помощ. Тя идва на фона на вести за шефове на държавни и общински лечебни заведения, част от които получават  месечни хонорари 40 хиляди лева месечно.

Заплатите на управленията в лечебните заведения се дефинират от правила, написани в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия, по отношение на който работят държавните и общинските лечебни заведения. Заплатите в частните лечебни заведения пък се дефинират от техния притежател, показват от асоциацията.

Ето го цялото отворено писмо без редакторска интервенция:

Във връзка с множеството мнения, полемики, репортажи по тематиката за размера на заплатите на шефовете на лечебните заведения за болнична помощ, Ви обръщам внимание върху следното:

Законът за обществените предприятия изисква всички членове на органите за ръководство и надзор на обществените предприятия да се избират и назначават единствено въз основа на извършен конкурс. Възнагражденията на членовете на изпълнителните и контролните органи на обществените предприятия, каквито са държавните и общински лечебни заведения, се дефинират по реда на Правилника за използване на Закона за обществените предприятия. Заплатите в частните лечебни заведения се дефинират от техния притежател.

Предлагам на Вашето внимание детайлно написаните в член 56 от Правилника за използване на Закона за обществените предприятия правила за установяване на размера на възнагражденията на шефовете и изпълнителните шефове на държавните и общински лечебни заведения:

„ Раздел V Определяне възнаграждението на членовете на изпълнителните и контролните органи в обществени предприятия

Чл. 56. (1) Възнагражденията на членовете на изпълнителните и контролните органи на обществените предприятия се дефинират според от цената на активите, числеността на личния състав, рентабилността, финансовия резултат, изменението на добавената стойност на един ангажиран, обслужването на отговорностите, както и от поети характерни отговорности и отговорности в подписаните контракти.

(2) Месечните хонорари на членовете на органите за ръководство и надзор на обществените предприятия се дефинират посредством бална оценка, формирана въз основа на резултатите за отчетното тримесечие по индикаторите и критериите от таблицата според приложение № 2 и избраната стойност на една бална единица.

(3) Членовете на препоръките на шефовете, на надзорните и управителните препоръки на обществени предприятия – акционерни сдружения, получават заплащане, несъмнено при стойност на една бална единица в размер 50 на 100 от минималната месечна работна заплата, открита за страната за съответния месец.

(4) Изпълнителните членове и членовете на управителните препоръки, овластени да съставляват предприятието, с изключение на възнаграждението по алинея 3 получават и заплащане, несъмнено при стойност на една бална единица, равна на минималната месечна работна заплата, открита за страната за съответния месец.

(5) Управителите на обществени предприятия – сдружения с лимитирана отговорност, получават заплащане, несъмнено при стойност на една бална единица, равна на минималната месечна работна заплата, открита за страната за съответния месец, а контрольорите на тези предприятия – при стойност на една бална единица в размер 40 на 100 от минималната месечна работна заплата за страната, открита за съответния месец.

(6) След приключването на всяко тримесечие според от постигнатите през него стойности на индикаторите и критериите в приложението по алинея 2 се пресмята балната оценка и се преизчисляват месечните хонорари за отчетното тримесечие. Преизчислените хонорари се начисляват и изплащат с възнаграждението за последния месец на отчетното тримесечие. През първите два месеца на тримесечието членовете на изпълнителните и контролните органи получават предплатено месечно заплащане въз основа на балната оценка за предходното тримесечие.

(7) Изчисляването на балната оценка и размера на възнагражденията на членовете на изпълнителните и контролните органи се прави в предприятието на основата на нормативно откритата отчетност. Средствата за погашение на възнагражденията са за сметка на разноските на предприятието. Информация за избраните хонорари се показва тримесечно на органа, упражняващ правата на страната.

(8) Членовете на изпълнителните и контролните органи на предприятията получават тантиеми отвън размерите на възнагражденията, избрани по реда на алинея 7, при повишаване на счетоводната облага през отчетната по отношение на миналата година и при изискване че сдружението няма непокрита загуба от предишни години и просрочени отговорности. Тантиемите са за сметка на облагата след данъчното й облагане и заделянето на нормативно избраните елементи от нея за запас на сдружението, отчисления от облагата или дял в интерес на притежателя на капитала в размер, избран от общото заседание на съдружниците/акционерите, от едно до три средномесечни хонорари, получени през настоящата година от членовете на изпълнителните и контролните органи.

(9) Размерът на възнаграждението на членовете на препоръките на шефовете, надзорните и управителните препоръки на акционерните сдружения, избран по реда на алинея 3, след преизчисляването по алинея 6 не може да надвишава шесткратния размер на минималната месечна работна заплата, открита за страната за съответния месец.

(10) Размерът на възнаграждението на изпълнителните членове и членовете на управителните препоръки, овластени да съставляват сдружението, избран по реда на алинея 3 и 4, след преизчисляването по алинея 6 не може да надвишава осемнадесеткратния размер на минималната месечна работна заплата, открита за страната за съответния месец.

(11) Размерът на възнаграждението на шефовете на сдруженията с лимитирана отговорност по алинея 5 след преизчисляването по алинея 6 не може да надвишава шестнадесеткратния размер на минималната работна заплата, открита за страната за съответния месец, а на контрольорите на сдруженията с лимитирана отговорност по алинея 5 след преизчисляването по алинея 6 не може да надвишава петкратния размер на минималната работна заплата, открита за страната за съответния месец.

(12) (Изм. – Дъждовни води, бр. 11 от 2023 година, в действие от 1.03.2023 г.) В държавните предприятия, основани със специфични закони на съображение член 62, алинея 3 от Търговския закон, органът, упражняващ правата на страната, приема политика за възнагражденията на членовете на управителните препоръки и изпълнителните/генералните шефове, която подсигурява дейно ръководство на предприятието и регистрира неговите специфики.

(13) По решение на органа, упражняващ правата на страната, надлежно на общото заседание, в договорите за ръководство и надзор могат да бъдат определяни и по-ниски хонорари посредством понижаване на избраните в алинея 3 – 5 стойности на една бална единица, в това число в случаите по алинея 6.

(14) Когато предприятието е постигнало или е надвишило всички планувани финансови и нефинансови цели и няма просрочени отговорности, само че не са изпълнени останалите условия по алинея 8 за приемане на тантиеми, общото заседание на съдружниците или акционерите може да вземе решение за погашение един път годишно на в допълнение заплащане на членовете на органите за ръководство и надзор за реализирани резултати. Размерът на спомагателното заплащане не може да надвишава три средномесечни хонорари, получени през настоящата година от членовете на изпълнителните и контролните органи, а средствата за изплащането му са за сметка на разноските на сдружението. “.

Видно е от по този начин в детайли написаните правила, че заплатите на шефовете на държавните и общински лечебни заведения не са случайни величини, а се калкулират по авансово избрани от законодателя критерии и индикатори. Периодичното спекулиране с този съответен въпрос и използването му за конфигуриране на една част от обществото против друга е печална дългогодишна процедура, преференциална на избрани лица за добиване на политически, всекидневно предизборни изгоди. Интересно за какво не се написа за възнагражденията на членовете на органите за ръководство и надзор на банките, на ВиК сдруженията, на електроразпределителните сдружения, на строителните компании, на депутатите, министрите и така нататък

Предлагаме вниманието на обществото да се насочи към същинските проблеми на опазването на здравето ни, които са многочислени, съществени и действително заплашват съществуването и естествената активност на голямата част от лечебните заведения, а с това и опцията за оказване на навременна и качествена болнична здравна помощ на нуждаещите се пациенти.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР