Асоциацията на работодателите в България, в която членуват всички четири

...
Асоциацията на работодателите в България, в която членуват всички четири
Коментари Харесай

Бизнесът поиска няколко оставки заради високата цена на тока

Асоциацията на работодателите в България, в която членуват всички четири огромни организации - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ, желаеха няколко оставки поради високата цена на индустриалния ток. Асоциацията и различен път е поставяла казуса, а съответен мотив в този момент е скокът в неделя на цената на силата за промишлеността.

" Искаме незабавни оставки! "

В гневна декларация, изпратена до медиите, се показва, че от началото на годината цената на електрическата енергия за промишлеността в България е най-висока в цяла Европа. Това се вижда при сравняването на цените на борсовия сегмент " Ден напред ", на който се търгуват към две трети от количествата на свободния пазар и който е референтният пазар за цената на тока както за институциите, по този начин и за търговците, производителите и потребителите.

Единствената по-висока цена, тази в Гърция, е несъпоставима, защото включва и някои мрежови такси с изключение на дейната сила, се показва в декларацията.

Бизнесът пресмята, че индустриалните консуматори понастоящем заплащат от 20 до 50 на 100 повече за електрическа енергия от съперниците си в Европа. Причина за това не намират единствено в некадърното и/или корумпирано ръководство на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и енергийната борса.

Това е и повода да се изискат оставките на управленията на трите компании.

Използване на монопола

Проблеми с цената на тока за промишлеността има съвсем през цялото време на работата на енергийната борса. Въпреки някои направени промени още веднъж след митинг на бизнеса цените на силата постоянно означават пикове. Работодателските организации ги изясняват с несъответстващ надзор на търговията на енергийната борса и допускане на злоупотреби от страна на разнообразни участници.

БЕХ е монополист на борсата и явно употребява монопола си, като не ръководи съгласно регламента РЕМИТ предлагането, а ръководи във щета на българската промишленост и българската стопанска система, написа през днешния ден в декларацията си асоциацията.

В нея се показва, че държавната въглищна централа Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " " настойчиво не извършва рекомендациите на КЕВР " да продава на цени над 93,33 лв. за мегаватчас, престоява и натрупа загуби, а промишлеността внася електрическа енергия на доста по-високи цени. " Да, при некадърното и/или корумпирано ръководство на енергетиката България от страна, изнасяща над 15% от създадената електрическа енергия, редуцира производството с тези 15% и се трансформира във вносител ", пишат работодателите.

Припомнят, че още преди две години са предложили в сегмента " Дългосрочни контракти " на борсата да се оферират стандартизирани по време артикули и да няма опция да се оферират отклонения от - 100% до +500%.

Организацията дефинира като цинизъм това, че в неделя цената на силата в България е надхвърлила два пъти междинната за Европа и е била 40 пъти по-висока от тази в Германия.

" Бизнесът в България споделя " СТИГА ВЕЧЕ! " Няма да поносим повече да се ограбва трудът на нашите служащи!
Искаме незабавни оставки! ", акцентират в общата си декларация четирите организации.

Повишеното търсене вдигнало цената

Поскъпването на тока в неделя до 123.57 лева за мегаватчас енергийният министър Теменужка Петкова изяснява пред радио " Фокус " с увеличеното търсене на българската борса от страна на търговци на сила от Румъния и Унгария.

" Веднага откакто стана известно, че такива цени са реализирани на българската самостоятелна енергийна борса, ние разговаряхме с сътрудниците от борсата, изискахме техния прочит, техния разбор на обстановката. Оказа се, че в този ден прилежащите на нас тържища в Румъния и в Унгария са завършили своите търгове с няколкочасово забавяне. Това на процедура е основало условия огромна част от всички тези търговци или надлежно участници на пазара на електрическа сила в Румъния и в Унгария да се трансферират на нашата борса, да усилят търсенето на нашата борса и надлежно да се повиши цената. Тъй като техният блян е бил непременно да купят количествата сила, които са им били нужни ", изясни тя, представена от организация " Фокус ".

Теменужка Петкова сподели още, че на същия ден и производството на електрическа енергия от възобновими енергийни източници е белязало съществено понижение.

Конкурентоспособността на българския бизнес е една от нашите най-важни задания и цели, разяснява още Петкова. Тя счита, че през годините министерството имало добър разговор с бизнеса и че верният път е към цялостна либерализация на електроенергийния пазар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР