Асоциацията на индустриалния капитал в България отпразнува своята 21-годишнина със

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България отпразнува своята 21-годишнина със
Коментари Харесай

Бизнесът е по-оптимистично настроен за 2018 г.

Асоциацията на индустриалния капитал в България отпразнува своята 21-годишнина със своите членове и сътрудници с коктейл и театралното зрелище „ Наследството “ на Театър „ Искри и сезони “, който гостува на сцената на Театър ”София”.

Председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев напомни, че от признаването на Асоциацията за представителна организация на работодателите на национално ниво през 2004 година до през днешния ден броят на членуващите компании непрестанно пораства и това усилва нейната представителност, експертиза и въздействие. Така през днешния ден АИКБ сплотява над 10 000 компании и предприятия, в които се трудят повече от половин милион души. Асоциацията съставлява браншови организации в 3/4 от икономическите действия у нас и е най-представителната работодателска организация в страната по този индикатор.

През отминаващата година АИКБ бе ротационен ръководител на Асоциацията на организациите на българските работодатели и в тази си роля е съдействала значително за образуването, консолидацията и реализирането на редица потребни за обществото и бизнеса начинания. Има забележим прогрес и по трите целта за годината в активността на организацията – Осигуряване на човешки запаси за ускореното развиване на стопанската система, възстановяване бизнес климат, развиване на финансовия пазар. Образованието е към този момент приоритет и за страната, освен това с акцент върху връзката му с бизнеса и потребностите на стопанската система. Редица законови промени облекчиха вноса на висококвалифицирани експерти, както и сезонната трудова имиграция. Запазена е финансовата и данъчна непоклатимост и се понижават административните загради пред бизнеса. Вече не би трябвало да потвърждаваме неявяване на отговорности към фиска, а това ще се прави служебно от интересуващия се. Предприети са ограничения по сходен метод да се реши и въпросът със свидетелствата за съдимост. Финансовите доклади от идната година чакаме да се внасят на едно место - в обща точка за Национален статистически институт, Национална агенция за приходите и Търговския указател. Таксата „ Битови боклуци “ ще се заплаща съгласно количеството генерирани боклуци /макар и от 2020 г./ и така нататък Утвърдена е и сполучливо се извършва тактика за развиване на финансовия пазар. Редица оферти на Асоциацията са признати при актуализирането на ЗППЦК.

Градивните оферти и начинания на АИКБ изпреварват събитията, плануват проблемите, дават съответен принос за тяхното недопускане или решение. „ Няма по какъв начин да сгрешим с девизи, подкрепени от съответни дейности като: „ За бизнес по правилата”, „ За стопанска система на светло”, „ За по-малко държавна интервенция на пазара и по-добро контролиране на монополите”, акцентира ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Изпращаме една сполучлива година за българската стопанска система – с растеж на Брутният вътрешен продукт от 4 %, растеж на корпоративните облаги от 8 %, растеж на заплатите от над 10 %, растеж на износа от 12 %, растеж на приходите от осигурителни вноски в бюджета от 14 %. Казват, че за това помогнали външни фактори. Да те са помогнали, само че сте го създали ВИЕ, бизнесмените и мениджърите. Предприемачите и мениджърите, дружно с служащите и експертите акцентира Васил Велев, обръщайки се към цялостната зала и приключи с идното - в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз предстоят още събития, акции и начинания, които обрисуват 2018 година като не по-малко интензивна и продуктивна. Последното допитване до членовете на АИКБ демонстрира оптимизъм измежду мениджърите и за 2018 година, като 52% от тях чакат тя да е по-добра от актуалната, 44% - да е същата и единствено 4% да е по-лоша.

Г-н Велев благодари поименно за десетките приветствени адреси, получени във връзка на юбилея: от министър-председателя на Република България, от ръководителите на парламентарните комисии в Народното събрание, от Главния прокурор на Републиката, от министри, представители на изпълнителната власт, обществени сътрудници, браншови организации, университетски и научни институции и други

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР