Асоциацията на европейските журналисти - България се обръща към ръководството

...
Асоциацията на европейските журналисти - България се обръща към ръководството
Коментари Харесай

АЕЖ с въпроси към БНТ по казуса с Мария Чернева

Асоциацията на европейските публицисти - България се обръща към управлението на Българската национална телевизия с искане за информация по отношение на случая с репортерката Мария Чернева.

Журналистката, която е с близо 30-годишен опит в националната телевизия, разгласи, че ще подаде молба за овакантяване, откакто по думите ѝ е била подложена на унизително отношение и ѝ е бил лишен сектор " Здравеопазване ".

Чернева уточни пред АЕЖ-България, че на заседание пред целия екип на медията е било оповестено, че е отстранена от ресора си, в резултат на постъпила тъжба по отношение на активността ѝ като член на Обществения съвет към Фонда за лекуване на деца в чужбина.

Запознахме се с позицията на шефа на Дирекция “Информация “ Уляна Пръмова, изразена пред медиите, че отстраняването е краткотрайно до изясняване на случая, само че у нас породиха няколко въпроса:

Защо управлението на Българска национална телевизия не се е срещнало с гледната точка на Мария Чернева, преди обществено да разгласи решението да ѝ се отнеме сектор “Здравеопазване”?

С оглед на опазване на положителното име на малкия екран, не трябваше ли обстоятелствата първо да се изяснят сред управлението и служителя и по-късно да се афишира каквото и да било решение?

Дейността като представител в Обществения съвет към Фонда за лекуване на деца в чужбина не е обвързвана с журналистическата работа. Какви професионални причини има управлението на Българска национална телевизия за своето решение и по какъв начин те са свързани с работата на журналистката като здравен кореспондент?

Видно е, че активността на Фонда за лекуване на деца в чужбина е натоварена с голяма отговорност, само че и в нея се срещат голям брой ползи. Каква е тактиката на Българска национална телевизия да подсигурява, че нейният представител във Фонда и заместникът му ще отстояват само публичния интерес и най-хубавия интерес на децата?

Според АЕЖ-България методът, по който е оповестено краткотрайното лишаване на ресора може да сътвори атмосфера на боязън, както и вземане предвид измежду останалите редактори и кореспонденти в програмата и да задейства познати механизми на автоцензура в програмното наличие .

Ето за какво като публичен оператор Българска национална телевизия дължи на своите фенове и на цялата общност неприкритост и бистрота във връзка с решенията си. Дълг на Българска национална телевизия е да отстоява високи професионални и етични стандарти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР