Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните

...
Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните
Коментари Харесай

АЕЖ иска МВР да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

Асоциацията на европейските публицисти – България упорства Министерството на вътрешните работи да разгласява всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов в понеделник вечер.

" Министерство на вътрешните работи към този момент е надвишило пълномощията си, като е решило да разгласява част от запис от камера за наблюдаване. Тази част уличава Стоянов в ориентиране на оръжие към лице, с което явно е в сдърпване. Показването на къс период от видео не разрешава да се види целият подтекст и обществото да си сътвори непредубедено мнение. Задължение на проверяващите е да събират, както уличаващи, по този начин и оневиняващи доказателства, а на Министерство на вътрешните работи им е неразрешено да демонстрират и едните, и другите, без позволение на наблюдаващия прокурор, каквото сигурно не са получили, защото все още на разпространение на видеото, към момента казусът не беше разпределен на прокурор ", пишат от АЕЖ.
Показването на това видео нарушава презумпцията за непорочност на арестувания. Краткият фрагмент не изяснява и по какъв начин Стоянов е получил пострадванията по главата си, за които заяви самият той в профила си в обществените мрежи и поради които е минал обзор в “Пирогов”.

" До момента на АЕЖ са известни следните условия по случая: Стоянов е задържан в понеделник вечер на излизане от “Пирогов”, където е бил, с цел да си извади здравно след сдърпване с човек, който твърди, че е чужд за него. Преди това Стоянов разгласява във Facebook профила си фотография, на която се виждат повърхностни пострадвания на главата, за които той показва, че са получени, откакто чужд го е нападнал ".

" Според изявления в медиите, повода за задържането е, че Стоянов е заплашил с револвер чиновник на Национална агенция за приходите ".

" Представител на Асоциацията на европейските публицисти – България приказва по телефона със самия Стоянов преди задържането, а по-късно посети Пето районно полицейско ръководство в София, където беседва с дежурните служители на реда, които отхвърлиха да дадат детайлности за задържането на Стоянов, както и с неговия юрист ".

" Стоянов не се е опитал да се укрие – след случая е споделил информация във Facebook, взел участие е и в телевизионно предаване онлайн. Посетил е “Пирогов” и е уведомил Пето РПУ за местоположението си. В момента на задържането си не е бил въоръжен, макар че има позволение за законно владеене на оръжие ", допълват от АЕЖ.

" Не е известно същата мярка, а точно – задържане за 24 часа, да е подхваната и по отношение на другата страна в спора. Късно през нощта, Стоянов е бил ескортиран до жилището му, с цел да бъдат конфискувани оръжията му, след което е върнат в Пето РПУ ", допълват от АЕЖ.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР