Асоциацията на европейските журналисти – България излезе с остра позиция

...
Асоциацията на европейските журналисти – България излезе с остра позиция
Коментари Харесай

АЕЖ: Парламент без журналисти не е Народно събрание, а Партиен дом

Асоциацията на европейските публицисти – България излезе с остра позиция във връзка ненормалните условия, в които са сложени да работят публицистите, отразяващи работата на Народното събрание, в новата постройка на депутатите. В първия им работен ден след лятната почивка стана ясно, че парламентарните кореспонденти са изолирани в зала на партера на някогашния Партиен дом, със зарешетени прозорци. А пленарната зала, в която заседават народните представители, е няколко етажа по-нагоре. Журналистите нямат никакъв достъп до депутатите и наблюдават работата им на монитори. Няма планувани места, където да се срещат с тях. В един кулоар е сложена трибунка, от която народни представители и министри могат да вършат изказвания, в случай че пожелаят.

Ето цялата позиция на АЕЖ:

Асоциацията на европейските публицисти – България упорства управлението на Народното събрание да обезпечи съответни условия за работа на представителите на медиите.

В сряда, първия ден на новия политически сезон, публицистите, отразяващи работата на Народното събрание, бяха сюрпризирани, че за тях е отредено място в партерен етаж на някогашния Партиен дом, където към този момент ще заседава Народното събрание.

Репортерите са без достъп до останалата част на постройката, където влизането се реализира с магнитни карти, с каквито разполагат единствено депутати и чиновници.

Подобно ограничаване мощно попречва работата на медиите, които няма да имат директен достъп до народните представители и ще бъдат в обстановка да предават само протоколни изявления и известия.

В една парламентарна република е неприемливо Народното събрание да заседава на мрачно и представителите на народа да бъдат отделени от медиите. Това е и нарушаване на конституционното право да се търси и получава информация.

Ограничения на достъпа на публицисти до народните представители бяха въведени и в предходната постройка на Народното събрание поради противоепидемичните ограничения.

АЕЖ – България е на мнение, че основаната организация за отбрана на здравето на работещите в Народното събрание би трябвало да бъде такава, че да не нарушава правото на достъп до информация и прозрачността в работата на тази институция. Отделен въпрос е и този дали има положителни условия за работата на публицистите, дали работят климатична и отоплителна система, дали получават добър тон от пленарната зала, и дали е обезпечен интернет и положителни благоприятни условия за предаване на информация, което също е значително за професионалните задължения на медиите.

АЕЖ – България изрично декларира, че постройка, в която медиите са натикани в изолатор, би могла да бъде Партиен дом, само че не и Народно заседание на една демократична страна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР