Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) призова Емил Кошлуков

...
Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) призова Емил Кошлуков
Коментари Харесай

АЕЖ: Кошлуков да се оттегли от БНТ до избора на нов генерален директор

Асоциацията на европейските публицисти - България (АЕЖ) прикани Емил Кошлуков самичък да се отдръпна до избора на на нов общоприет шеф на Българска национална телевизия.

Според АЕЖ вчерашното гласоподаване в медийния регулатор е било самобитен избор на съмнение против Кошлуков, затова той не се употребява с задоволително легитимност да продължи да бъде на поста.

От АЕЖ подлагат на критика и самия регулатор, провалил се в най-важната си задача, откакто съставът му бе сменен неотдавна на 99% - да избере един измежду осем претенденти за началник на Българска национална телевизия.

Ето и цялостния текст на позицията на АЕЖ:

" Крайно разочароващ е неуспехът на Съвет за електронни медии да избере общоприет шеф за Българска национална телевизия. Избирането на общоприет шеф на Българска национална телевизия бе най-важната задача на съвета след смяната на неговия състав. Както обществото, по този начин и гилдията очакваше Съвет за електронни медии да избере шеф, който да дава отговор на провокациите на времето, в което живеем. След три гласувания, макар че имаха да избират от осем претенденти, членовете на Съвет за електронни медии не съумяха да се обединят зад нито един от кандидатите.

С неумението си да вземе решение, Съветът на процедура остави на поста досегашния общоприет шеф, който при гласуванията получи четири гласа „ срещу “ и единствено един „ за “. При тази обстановка, откакто е получил избор на съмнение от четири от пет гласа, не е редно да се счита, че господин Емил Кошлуков има мандат да ръководи малкия екран, даже като краткотрайно изпълняващ длъжността. По тази причина го призоваваме да се отдръпна и различен да ръководи малкия екран до провеждането на нова процедура, която би трябвало да се провежда от Съвет за електронни медии в незабавен порядък.

Асоциацията на европейските публицисти приканва членовете на Съвет за електронни медии да създадат преоценка на метода си на работа и да положат старания, с цел да деблокират активността на институцията. Това е и упованието на обществото към тях – те да работят за по-добра медийна среда, а не да обслужват политически ползи на тези, които са ги изпратили в съвета. "
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР