Асоциацията на европейските журналисти – България следи с особено внимание

...
Асоциацията на европейските журналисти – България следи с особено внимание
Коментари Харесай

АЕЖ: Действията на прокуратурата срещу Биволъ могат да застрашат свободата на словото

Асоциацията на европейските публицисти – България следи с изключително внимание дейностите на прокуратурата, свързани с публицисти, доколкото това може да има директен резултат върху тяхната професионална работа и вцепеняващ резултат на автоцензура в колегията, се споделя в позиция на АЕЖ.
 Главният редактор на Биволъ: Опитват да ни пришият към делото против ТАД Груп, с цел да ни шпионират  Спецпрокуратурата разпореди разпит на основния редактор на Биволъ Атанас Чобанов във Франция
В четвъртък Специализираната прокуратура издаде европейската заповед за следствие против основния редактор на Биволъ Атанас Чобанов .

Според АЕЖ при разглеждането на тази заповед френските управляващи е добре да имат поради следните условия:

– влошената медийна среда в България, установена от редица интернационалните организации;

– проблемите със правосъдната власт в България и корупцията по високите равнища в държавата;

– структурният проблем с прокуратурата и неналичието на отчетност на основния прокурор, отбелязван неведнъж в мнения, рекомендации и отчети на Европейската комисия и Съветът на Европа;

– фактът, че през май 2019 година „ Биволъ “ излезе обява, разкриваща имотна облага на основния прокурор Сотир Цацаров и повдигаща редица въпроси, които нямат отговор;

– фактът, че след тази обява по неизвестен сигнал против Чобанов и Йорданов стартира инспекция от Върховна касационна прокуратура.

" Нещо повече, прокуратурата излъчва спорни сигнали с дейностите си " - пишат от АЕЖ.

В сряда наблюдаващият следствието прокурор Евгения Станкова съобщи, че има данни за връзка със притежателя на Биволъ, който видно от комерсиалния указател е Асен Йорданов. Днес прокуратурата към този момент твърди, че доказателствата са по отношение на основния редактор на изданието.

" Журналистите се употребяват със отбрана на източниците си и тяхното откриване може да стане единствено при изключителни условия - показват от АЕЖ. - Опасенията са, че при сходно следствие върху съответната медия Биволъ може да бъде оказан непозволен и несъразмерен напън да разкрие евентуални източници на журналистическите си следствия. "

В обществени изказвания пред bTV и БНР Атанас Чобанов съобщи, че е подготвен да спомага на френските управляващи, и че счита, че “прокуратурата се пробва да пришие „ Биволъ “ към някакво дело, по което могат да изискат със СРС-та и с други способи да схванат по какви тематики ние работим. … Има целеустремено деяние на прокуратурата, с което тя желае да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни ”.

" Съгласно българското, френското и европейското законодателство изпълняващият орган има право да откаже осъществяването на заповед за следствие, в случай че това може да докара до нарушаването на човешки права, обезпечени от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи, Договора за действие на Европейския съюз и Хартата на главните права на Европейски Съюз ", припомня АЕЖ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР