Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) осъди изявление на

...
Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) осъди изявление на
Коментари Харесай

Конспиративни теории. Организация на журналисти осъди думите на Соня Момчилова, че Буча е пропаганда

Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ) осъди изказване на председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова и изиска оставката ѝ.

Повод за, оповестена в петък, са думите на Момчилова във връзка убийствата, осъществени от съветската войска в украинския град Буча . Тя разяснява случая по време на присъединяване си в предаването “Контракоментар ” на Асен Генов и дефинира случилото се в Буча като украинска “пропаганда ”.

“Отричането или неглижирането на всеобщи убийства може да бъде несъмнено като “език на омразата ” и излиза от границите на свободното изложение ”, написа АЕЖ.

“Отричането на геноцид се възприема като отказване на правото на битие на даден народ ”, се прибавя в позицията на журналистическата организация.

Организацията отбелязва, че случилото се в Буча “тепърва ще бъде обект на интернационално наказателно правораздаване ”.

Буча е дребен град край Киев, който беше окупиран от Русия в границите на близо месец след началото на войната на 24 февруари 2022 година След изтеглянето на съветските сили от града по улиците му бяха открити голям брой тела, а на няколко места бяха открити всеобщи гробове. Киев упрекна съветската войска в всеобщи убийства и военни закононарушения.

Русия отхвърля да е направила убийствата и твърди, че смъртните случаи са “инсценирани ” от Украйна. Редица интернационалните медии

България и Европейският съюз дефинират събитията в Буча като закононарушения и поддържат търсенето на наказателна отговорност от страна на Русия.

“Член на Съвета за електронни медии и изключително негов ръководител би трябвало да има медийна просветеност, която да му разрешава да се ориентира по-добре и да не приема тайни теории като годна позиция ”, написа още в позицията на АЕЖ.

Организацията прикани президента Румен Радев , който номинира Момчилова за член на Съвет за електронни медии, да каже дали споделя позицията ѝ. Същият апел журналистическата организация насочи и към партия ГЕРБ, която като парламентарна партия излъчи член на регулатора, който поддържа избора на Момичлова за ръководител.

Група публицисти и правозащитници започнаха преди дни с искане за оставката на Соня Момчилова поради думите ѝ за Буча.

и Съединени американски щати осъдиха изявлението ѝ.

Самият Съвет за електронни медии (СЕМ), с която се разграничи от “каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча ”. Фактът, че липсва конкретизиране кои от петимата членове на съвета са я подкрепили, значи, че тя е била гласувана единомислещо, в това число и от председателката му Соня Момчилова.
  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР